Pääkirjoitus

Turun kauppatorin kehittäminen
jäämässä parkkikiistelyn jalkoihin

TS/Maija Tammi<br />Turun kauppatorin myyntipöytien tarjonta on huippuluokkaa, mutta torimiljöössä on paljon kehittämisen varaa.
TS/Maija Tammi
Turun kauppatorin myyntipöytien tarjonta on huippuluokkaa, mutta torimiljöössä on paljon kehittämisen varaa.

Monenlaisista poliittisista sopimuksista huolimatta toimikauttaan päättelevä luottamushenkilökoneisto ei kyennyt tekemään päätöstä Turun kauppatorin asemakaavasta. Kivenä kengässä hiertää torin alle suunniteltu pysäköintilaitos, jota vihreät, suurin osa Vasemmistoliitosta ja osa Sdp:stä ei halua hyväksyä.

Toriparkin mahdollistavan kaavapäätöksen siirtyminen uudelle kaupunginvaltuustolle varmistui viimeistään maanantaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa. Jo sitä ennen oli kiinteistölautakunta palauttanut toriparkkia koskevan maanvuokrasopimuksen esisopimuksen uuteen valmisteluun.

Kauppatorin asemakaava on yksi lisäesimerkki Turulle ominaisesta päätöksenteon vaikeudesta. Asiaa on palloteltu vuosikausia, selvityksiä on tehty, mutta uusia vaaditaan yhä. Vaikuttaa siltä, että poliittinen vastus on puettu lisäselvitysvaatimusten muotoon.

Kun asia siirtyy uudelle valtuustolle, päätöksenteon takarajan aiheuttaman paineen väistyminen lykkää kaavaratkaisua reilusti tuonnemmas. Tulevakin päätöksenteko tapahtuu hitaimman mahdollisen valitustien kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toriparkilla on roolinsa kaupunkikeskustan elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Samalla kun on huolehdittava toimivasta joukkoliikenteestä, on pidettävä huoli, että torin ja sen lähistön palvelut ovat tavoitettavissa myös henkilöautolla. Kaupallisen Turun siirtyminen ulkokehille ei ole kestävän kehityksen mukaista.

Parkkipaikkakiistelyssä Kauppatorin muu kehittäminen on jäänyt lapsipuolen asemaan. Tori tunnetaan laadukkaasta tuotevalikoimastaan. Sen sijaan toriympäristö on pysynyt upeista suunnitelmista huolimatta ankean oloisena.

Torikaavan lykkääntyminen tietää myös torin ehostuksen ja kävelykatualueen laajennuksen lykkääntymistä. Näyttää vahvasti siltä, että keskeinen markkinapaikka pysyy nykyasussaan myös vuonna 2011, jolloin Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Tulevalle valtuustokaudelle kootaan parhaillaan hallitussopimusta, johon puolueilta on pyydetty ehdotuksia seuraavan neljän vuoden kärkihankkeista. Puolueilla on varmasti jonoksi asti toteutettavia rakennus- ja kaavatarpeita, mutta on vaikea kuvitella yhtä keskeistä rakennuskohdetta kuin Kauppatori. Sitä koskeva asemakaava on saatava valmistelusta toteutukseen mahdollisimman pian.

Kuluvan valtuustokauden loppupuolella Kauppatorin kaava oli erityisen hankala päätettävä sosiaalidemokraateille. Sitä se on varmasti vastakin. Asia jakaa Sdp:n ryhmän kahtia, eikä tulevan ryhmäpäätöksen lopputulosta kannata arvailla. Sdp:llä on torikaavassa ratkaisun avaimet myös uudessa valtuustossa.

Olisi ollut toivottavaa, että kaavapäätös olisi tehty vielä tämän valtuuston aikana. Kun asia joka tapauksessa lykkääntyy, aikalisä kannattaa käyttää esisopimusten perinpohjaiseen valmisteluun ja maltilliseen poliittiseen harkintaan.