Pääkirjoitus

Yksityiset parkkisakot puhuttavat

Helsingin hovioikeuden mukaan lainsäädäntö ei anna yksityisille pysäköinninvalvojille oikeutta määrätä virhemaksua. Tällaisen sakon voi määrätä vain viranomainen. Riidan hävinnyt ParkCom aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Näin ollen asia pysyy edelleen epäselvänä.

Suomessa on valmisteilla laki yksityisestä pysäköinninvalvonnasta, mutta sen odotetaan tulevan voimaan aikaisintaan 2010. Kuluttajavirasto ilmoitti ottavansa ParkComin tapaukseen kantaa vasta, kun asiasta on saatu lainvoimainen päätös. Sellainen toivottavasti valmistuu kohtalaisen nopeasti, sillä voittaessaan jutun yhtiö voi periä maksamatta jätettyjä sakkoja viivästyskorkoineen. Toisaalta sakot maksaneille syntyy oikeus vaatia rahansa takaisin yhtiöltä, jos hovioikeuden ratkaisu jää voimaan.

Yksityistä pysäköinninvalvontaa on harjoitettu Suomessa nelisen vuotta. 2006 toiminta alkoi myös Turussa. Kuluttajavirastonkin pysäköintialue Helsingissä on ParkComin valvonnassa. Kuluttajaviranomaiset ovat jopa pitäneet yksityisten virhemaksujen määräämistä laillisena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun johtava kuluttajaneuvoja sanoi lokakuussa 2006 Turun Sanomille, että kyse on kuluttajalle tarjottavasta palvelusta, joka on alueen omistajalle liiketoimintaa. "Alueelle on asetettu tietyt ehdot, joihin autonsa pysäköivä kuluttaja sitoutuu eli syntyy sopimus. Mikäli kuluttaja omalta osaltaan rikkoo sopimusta, hän on velvollinen suorittamaan siitä perittävän maksun", johtava kuluttajaneuvoja linjasi.

Kiinteistöliitto on ollut kiistassa vahvasti ParkComin puolella. Sen mukaan villi parkkeeraus kiinteistöjen tonteille on lisääntynyt, mutta kiinteistönomistajilla ei ole tehokkaita keinoja puuttua virheelliseen pysäköintiin. Liitto korostaa, että haitta koskee sairaaloita, virastoja ja taloyhtiöitä.

Kiinteistönomistaja voi pyytää ongelmaansa apua kunnalliselta parkkivalvojalta, mutta Kiinteistöliitto väheksyy mahdollisuutta kertomalla, että menettely voi kestää päiviä. Kunnallisen valvonnan resursseja parantamalla virheellisen pysäköinnin haittoja olisi mahdollista vähentää laillisin keinoin.