Pääkirjoitus

Valta takaisin valtuustolle

Kunnallisvaltuustojen puheenjohtajat tuntuvat olevan tyytyväisiä kunnan ylimpien päätöksentekijöiden asemaan. Kuntaliiton kyselyssä peräti kolme neljästä arvioi, että valtuutetuilla on hyvät tai erittäin hyvät vaikutusmahdollisuudet. Ainakin yksi toisinajattelija joukkoon kuitenkin mahtuu: Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola (sd).

Mikkola perää valtuustolle lisää päätösvaltaa (TS 26.8.). Tai paremminkin sen vallan palauttamista, joka 1990-luvun lamavuosien tuoksinassa luisui kaupunginhallitukselle ja hallintokunnille.

Vaatimusta tukee virkatyönä tehty selvitys, jonka mukaan jopa Helsingissä valtuuston käsittelyyn tuodaan huomattavasti vähäpätöisempiä ratkaisuja kuin Turussa. Esimerkiksi bussilippujen hinnoista päättää pääkaupungissa valtuusto, täällä joukkoliikennelautakunta.

Kun Turussa aikoinaan siirryttiin nykyiseen käytäntöön, pontimena oli päätöksenteon ja hallinnollisen työnjaon tehostaminen. Haluttiin korostaa valtuuston roolia suurten linjojen ja strategioiden määrittelijänä. Samalla asiainhoidon operatiivista vastuuta jaettiin alaspäin kaupunginhallitukselle, lautakunnille ja virkamiesjohdolle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt näyttää, että sinällään järkevä painopisteen siirto onnistui liiankin hyvin. Valtuuston asialistat ovat kutistuneet kutistumistaan niin, että toisinaan valtuutetut ovat turhautuneina ihmetelleet, onko kokousten pidossa enää mitään järkeä.

Mikkolan mielestä nykytilanteeseen liittyy kunnallisen demokratian kannalta huolestuttavia piirteitä. Eikä ole aivan väärässä.

Valtuusto on ainoa kunnallinen päätöksentekoelin, jonka kokoukset ovat yleisölle avoimia. Sen tulisi olla myös keskeinen poliittisen keskustelun foorumi niin kuin eduskunta on valtion hallinnossa.

Mitä enemmän poliittisesti tärkeitä ratkaisuja viedään hallintokuntiin sitä vaikeammaksi käy demokratian edellyttämä kansalaiskeskustelu ja päätöksenteon julkisuuskontrolli. Eikä demokratiavajeen ongelmaa ainakaan helpota kunnallisten toimintojen yhtiöittämistrendi.

Mikkolan kunnianhimoisena tavoitteena on aktivoida Turun poliittiset ryhmät toimiin, joilla valtuuston valtaa lisätään jo seuraavalla vaalikaudella. Toivottavasti vallan restauraatiossa osataan kuitenkin välttää toista äärimmäisyyttä, valtuuston muuttamista populististen nippelipäätösten kirpputoriksi.