Pääkirjoitus

Obama valitsi rinnalleen
viisaasti kokemusta

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama (vas.) valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Joseph Bidenin.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama (vas.) valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Joseph Bidenin.

Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama ilmoitti valinneensa varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Joseph Bidenin sopivasti juuri ennen maanantaina Denverissä alkavaa puoluekokousta. Bidenin valinta on vastaus kritiikkiin, jota Obaman vastustajat ovat esittäneet. Obamaa on arvosteltu Yhdysvalloissa kokemattomuudesta kansainvälisessä politiikassa ja globaaleissa turvallisuuskysymyksissä. Myös mielipidemittausten mukaan demokraattien presidenttiehdokas on pärjännyt kilpakumppanilleen republikaanien John McCainille huonosti juuri kansainvälisen politiikan alueella.

Joseph Bideniä, 65, pidetään arvostettuna ja kokeneena kansainvälisen politiikan asiantuntijana. Hän on Delawaren osavaltion senaattori, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus senaatista. Biden toimii myös Yhdysvaltain senaatin ulkosuhteiden komitean puheenjohtajana. Lisäksi hän johtaa lainsäädäntökomiteaa, jonka hallintoalueisiin kuuluvat muun muassa korkeimman oikeuden nimitykset sekä perustuslailliset asiat.

Bidenin valinta varapresidenttiehdokkaaksi auttaa Obamaa myös tämän toisella heikolla alueella. Joseph Biden nimittäin vetoaa työväenluokkaisen taustansa takia työläisäänestäjiin. Obama puolestaan hävisi työläisten äänet vaalikamppailun aikana Hillary Clintonille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katolisen Bidenin plussaksi voi laskea myös hänen tunnettuutensa. Siinä missä John McCain on pilkannut Obamaa siitä, että kukaan ei ole ennen vaalikampanjaa edes kuullut nuoresta senaattorista, Biden on varapresidenttiehdokkaista tunnetuin. Hän herätti aikoinaan huomiota pääsemällä senaattiin vain 30-vuotiaana. Biden on myös pyrkinyt kahdesti presidentiksi. Tänä vuonna hän jättäytyi presidenttikilvasta tammikuussa. Ensimmäistä kertaa Biden pyrki presidentiksi vuonna 1988.

Obaman varapresidenttilistalla olivat poliittisten sisäpiirien mukaan senaattori Joseph Bidenin lisäksi vahvoilla myös senaattori Evan Bayh ja kuvernööri Tim Kaine. Arvauksissa vilahteli loppuun asti myös Hillary Clintonin nimi.

Hillary Clinton olisi tuonut varapresidenttiehdokkaana mukanaan kokemusta sekä työväenluokan ja naisten ääniä. Häntä kuitenkin pidettiin arvailuissa lähinnä mustana hevosena. Clintonilla on vahva kannattajakunta, mutta hänen ja Obaman olisi voinut olla vaikea aloittaa puhtaalta pöydältä heidän kiihkeän kahdenkeskisen vaalikamppailunsa jälkeen. Hillary Clintonin taakaksi muodostui myös hänen miehensä Bill Clinton. Ex-presidentin varjo olisi voinut himmentää pahasti Obaman karismaa.

Venäjän ja Georgian konfliktin vuoksi keskustelun painopiste Yhdysvaltain vaalikamppailussa on siirtynyt. Siinä missä viime kuukausina vaalikeskustelun pääaiheena on ollut talous, nyt puhutaan ulkopolitiikasta. Siihen nähden kansainvälisessa politiikassa kokeneen Joseph Bidenin valinta varapresidenttiehdokkaaksi oli viisas valinta.