Pääkirjoitus

Banaanisopu herättää toiveita
edistymisestä WTO-kierroksella

Lehtikuva<br />Dohan kierroksen ratkaisua yritetään WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn kompromissiehdotuksen pohjalta.
Lehtikuva
Dohan kierroksen ratkaisua yritetään WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn kompromissiehdotuksen pohjalta.

Maailmankaupan vapauttamisneuvotteluissa pilkahtaa pitkästä aikaa valoa. Jo seitsemän vuotta kestänyt Maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan kierros on nyt lähempänä ratkaisua kuin kertaakaan aikaisemmin.

Lauantaina päättyviksi sovittuja neuvotteluja Genevessä päätettiin viime hetkellä jatkaa keskiviikkoon saakka. Sunnuntaina EU kertoi päässeensä sopuun Latinalaisen Amerikan tuottajamaiden kanssa banaanitulleista. EU ja Yhdysvallat lupasivat lisäksi porkkanana kehitysmaille helpottaa työ- ja oleskelulupien myöntämistä ammattitaitoiselle työvoimalle.

Dohan kierroksen neuvottelujen vaikeutta kuvaa, että jokaista askelta eteenpäin seuraa väistämättä ainakin yksi taaksepäin. Niinpä esimerkiksi 16 vuoden kiistelyn jälkeen saavutettu banaanisopukaan ei ole vielä varma. Latinalaisen Amerikan banaanituonnille asetetuista EU-tulleista hyötyneet Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren entiset siirtomaat uhkasivat jo maanantaina kaataa koko prosessin, jollei niiden etuja oteta paremmin huomioon.

WTO-neuvottelujen vaikeus selittyy asioiden monimutkaisuudella ja järjestön suurella, 153, jäsenmäärällä. Vaikka Genevessä ei ole tarkoitus sopia kuin päälinjoista, neuvottelut kaupan esteiden poistamisesta ja markkinoiden avaamisesta maatalous- ja teollisuustuotteille ovat vaikeita, kun jokaisella on paljon puolustettavaa. Tilannetta ei helpota WTO:n työtapa, jonka mukaan mitään ei ole lopullisesti sovittu ennen kuin kaikista asioista on sovittu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ratkaisua yritetään kauppajärjestön pääjohtajan Pascal Lamyn lauantaina tekemän kompromissiesityksen pohjalta. Se suosii selvästi kehitysmaita teollisuusmaiden kustannuksella, vaikka monet luvut ovat osapuolten näkemyserojen puolessa välissä.

Esimerkiksi maataloudessa EU ja Yhdysvallat joutuisivat leikkaamaan reilusti kotimaisia tukiaan ja avaamaan rajojaan kehitysmaiden tuonnille. EU tiputtaisi kauppaa vääristäviä tukiaan 80 ja Yhdysvallat 70 prosenttia.

Sovun syntyminen tältäkään pohjalta ei ole varmaa. Jo maanantain istuntopäivä osoitti, että globalisaatiosta uutta itsevarmuutta saaneet Kiina ja Intia vaativat enemmän. Toisaalta ne eivät ole valmiita vapaakauppaan teollisuustuotteissa, mikä on muun muassa EU:n ehto ratkaisuun pääsemiselle.

Tärkeästä asialistasta huolimatta kiinnostus WTO-neuvotteluihin on hiipunut. Vielä vuosikymmenen alussa neuvottelupaikka piti eristää muusta maailmasta kansalaisjärjestöjen raivokkaiden mielenosoitusten takia. Nyt Genevessä kokoustetaan miltei ilman poliisivartiointia.

Syitä kiinnostuksen kaikkoamiseen on varmasti useita. Kovinkaan moni ei usko, että Dohan kierrokselle löytyisi tälläkään kertaa ratkaisua. Pessimistit voivat olla väärässä. Lauantain päätös kokouksen jatkamisesta saattoi olla merkki suuremmasta sovintohalusta kuin miltä päällisin puolin näyttää.