Pääkirjoitus

Luottamus talouteen koetuksella

Talouden mittarit osoittavat edelleen lievästi mutta sitkeästi alaviistoon. Maanantaina julkistetuissa Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorissa ja Tilastokeskuksen keräämässä kuluttajien luottamusindikaattorissa varovaisuus oli yhä valttia.

Teollisuuden ja rakentamisen luottamus oli alan yritysten keskuudessa heinäkuussa laskussa. Luvut olivat selvästi pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella. Luottamus palveluelinkeinoon oli hiipumaan päin, vaikka tunnusluvut ovat vielä pitkäaikaista keskiarvoa korkeampia.

Myös kuluttajien usko talouden vetovoimaan on lievässä alamäessä. Luottamus hyvään työllisyyskehitykseen sekä kotimaan ja omaan taloudelliseen tilanteeseen on koetuksella.

Tutkimuslaitosten selvityksissä on myös valopilkkuja. Palveluala on yhä voimissaan, työttömyyttä ei koeta suureksi uhaksi ja etenkin kansalaisten oma talous vaikuttaa hyvien vuosien jäljiltä olevan kohtuullisen terveellä tolalla.

Tosin lainaa otettiin viime vuonna ennätystahtiin. Toistaiseksi korkoriski on pysynyt kuitenkin hallinnassa. Jos talouden näkymät hiipuvat vielä nykyisestä, kotitalouksien valmius ottaa vastaan heikompia aikoja on ainakin Tilastokeskuksen kyselyn perusteella kohdallaan. Suomalaiset uskovat enemmän omaan taloudenpitoonsa kuin kansantalouden kestokykyyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalaisten luottamus talouden kuntoon on suurempaa kuin EU:ssa ja euroalueella keskimäärin. Suomen menestystä mitataan kuitenkin pitkälti metsäteollisuuden mittareilla. Jos rakennemuutoksen kourissa kamppaileva ala verohelpotuspäätöksistä huolimatta kompuroi, teollisuuden ja kuluttajien odotukset putoavat nopeasti muiden EU-maiden tasolle.

Toiseen budjettisavottaansa valmistautuva hallitus on totisten talouspäätösten edessä. Oikeilla vero- ja kannustinratkaisuilla sillä on mahdollisuus lisätä kuluttajien luottamusta ja sitä kautta varmistaa verokertymä ja palveluiden tarjonta.