Pääkirjoitus

Suuntaviivoja kilpailuun arktisista rikkauksista

"Kilpailu arktisten alueiden luonnonvaroista sai merkittäviä uusia suuntaviivoja, kun Yhdysvaltain liittovaltion geologinen tutkimuslaitos julkisti keskiviikkona arvionsa löytämättömistä öljy- ja kaasuvaroista napapiirin pohjoispuolella", kertoo Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan . Lehden mukaan ensimmäinen koko alueen kattava tutkimus vahvistaa, että maapallon suuret kartoittamattomat energiavarat sijaitsevat pohjoisessa.

Tutkimus osoittaa myös, että suurin osa öljystä ja kaasusta löytyy sellaisista mannerjalustan osista, joiden hallinnasta ei ole minkäänlaista kiistaa. Jo aiemmin on tiedetty, ettei Venäjän Pohjoisnavalla merenpohjaan asettamalla titaniumlipulla ollut merkitystä aluevaatimusten kannalta. Nyt tiedetään myös, ettei Pohjoisnapa ole erityisen hyvä paikka etsiä öljyä tai kaasua.

"Tutkimuksen mukaan jopa kolme neljäsosaa löytämättömistä arktisista kaasuvaroista sijaitsee Venäjän alueeseen liittyvän mannerjalustan alta.".

l Kalevan mukaan pääkaupunkiseudun suurten korkeakoulujen vetovoima on kasvussa. Lehti on huolissaan, kun muualla monen yliopiston vetovoima hiipuu. Ne kun jäävät julkisuudessa Helsingin korkeakoulujen varjoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Opetushallituksen julkaisemat tuoreet tiedot yliopistoihin hakeneiden määristä eivät kerro siirtymistä korkeakoulujen välillä. Myös korkeakouluihin hakeneiden kokonaismäärä pysyi käytännössä viime vuoden tasolla, vajaassa 69 000:ssa. Silti lukemia kannattaa perata tarkasti eri puolilla Suomea".

Kalevan mukaan muutokset korkeakoulujen suosiossa eivät ole vain imagojuttuja. "Se millaisia opiskelijoita yliopistot vetävät puoleensa tänään, vaikuttaa osaltaan yliopistojen tutkimuksen opetuksen ja tutkimuksen tasoon huomenna. Suuremmassa hakijajoukossa tapaa olla myös suurempi määrä lahjakkuutta".

l Lapin Kansa nostaa esille kasvavat asumiskustannukset. Lehden mukaan samaan aikaan, kun sähkö kallistuu ja lämmityskulut ovat entistä suuremmat, nousevat myös elintarvikkeiden hinnat voimakkaasti. Samat paineet kokevat myös vuokra-asunnoissa asuvat, sillä kustannusten nousu lisää myös vuokrankorotuspaineita. Sähkön hinta ja muun muassa polttoöljyn kalleus tuntuvat tietenkin myös omassa asunnossa elävän kukkarossa.

"Asuminen ja eläminen tulevat tänä päivän entistä kalliimmaksi. Sen ovat kovimmin kokeneet muun muassa pienituloiset eläkeläiset ja esimerkiksi yksinhuoltajaperheet, joissa arjesta selviytyminen vaatii jo nykyisellään melkoisia taloudellisia taitoja. Vaikka Suomi on hyvinvointivaltio, voi köyhien määrä tällä menolla kasvaa".