Pääkirjoitus

Liikuntaa luontoa säästäen

Yleinen ympäristötietoisuuden nousu tuottaa yhä uusia selvityksiä ja arvioita siitä, miten paljon mikäkin ihmisen toiminta kuluttaa luonnonvaroja. Tuore tutkimus kartoittaa liikuntaan liittyvien harrastusten ekologisia jalanjälkiä.

Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton yhteishankkeessa laskettiin yleisimpien liikuntaharrastusten materiaalivirtoja. Ilmeni, että suosituimmissa lajeissa luontoa rasittaa eniten siirtyminen suorituspaikalle, ei itse liikunta.

Esimerkiksi tunnin mittainen krooliharjoitus uimahallissa kuluttaa luonnon raaka-aineita 11 kiloa henkilöä kohti. Rasite kolminkertaistuu, jos uimari ajaa 15 kilometrin päästä halliin omalla autollaan.

Ilmaa saastuttavan ja uusiutumatonta energiaa kuluttavan autoilun osoittaminen syntipukiksi on helppoa. Järkevämpää olisi toki kuntoilijan itsensäkin kannalta siirtyä uimahalliin polkupyörällä tai puhemies Sauli Niinistön tapaan rullaluistimilla.

Mutta mutta. Sekä pyöräilijä että rullaluistelija tarvitsevat kulkemiseen liikenneväyliä, joiden rakentaminen syö luonnonvaroja. Sama yhtälö ikävä kyllä pätee useimpiin liikuntamuotoihin, joita suomalaiset nykyisin harrastavat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voi vain arvailla, millaisia ekologisia rasitusjälkiä syntyy, kun rakennetaan ja ylläpidetään jäähalleja, kuntokeskuksia, hiihtoputkia ja tekonurmikenttiä. Puhumattakaan golfviheröistä ja laskettelurinteistä.

Yltiöekologisuuden nimissä kaikki edelliset voitaisiin tietysti julistaa pannaan. Samalla tehtäisiin kuitenkin karhunpalvelus suomalaiselle liikuntakulttuurille ja kansanterveydelle vetämällä matto satojen tuhansien ihmisten vakiintuneilta mieliharrastuksilta.

Kovin suureen ympäristöhuoleen ei luulisi olevan aihetta, jos katsoo suosituimpien liikuntalajien tilastoja. Ylivoimainen ykkönen on kävelylenkkeily, jota harrastaa yli 1,8 miljoonaa suomalaista. Pyöräilijöitä on 828 000 ja hiihtäjiä melkein 750 000, joista arvatenkin pääosa luonnonlumilla sivakoivia.

Tämä ei tietenkään vähennä henkilökohtaisten valintojen ympäristömerkitystä. Eikä Tahko Pihkalan viisauden pätevyyttä: kaikki syyt, jotka estävät tervettä ihmistä liikkumasta, ovat tekosyitä.