Pääkirjoitus

Metsäteollisuuden rakennemuutos
jatkuu verohelpotuksista huolimatta

Lehtikuva<br />Stora Enso suunnittelee uusia tuotannon supistuksia.
Lehtikuva
Stora Enso suunnittelee uusia tuotannon supistuksia.

Metsäteollisuus on vuosikymmeniä ollut valtion erityissuojeluksessa. Hallituksen tällä viikolla lupaamat verohelpotukset puunmyyjille ovat viimeisin lisä pitkällä listalla.

Venäjän puutullien teollisuudelle aiheuttamaa raaka-ainepulaa helpotetaan puolittamalla metsänomistajien myyntivoittovero. Veronalennuksesta jää vahva yhden toimialan suosimisen maku. Polttoaineen kallistumisen kanssa painiskelevat kuljetusyrittäjät vaativat jo torstaina itselleen vastaavanlaisia alennuksia. Monella muullakin alalla voisi olla tarvetta tukeen.

Ikävintä asiassa kuitenkin on, etteivät edes verohelpotukset poista metsäteollisuuden ahdinkoa. Kaikkien kolmen suuren metsäyhtiön tulokset huononivat huhti-kesäkuussa. M-real teki tappiota, Stora Enson liikevoitto vajosi alle kolmannekseen viimevuotisesta ja UPM:n tulos supistui yli 60 miljoonalla eurolla.

Pahimmassa kurimuksessa on M-real, joka uhkaa kaatua velkoihinsa. Takavuosien virheinvestointien laskut tulevat maksuun ensi ja sitä seuraavana vuotena. Yhtiön ainoana mahdollisuutena on myydä omaisuuttaan tai löytää riittävän rahakas kumppani velkojien rauhoittamiseksi. Pääomistajan Metsäliiton omat rahkeet eivät yhtiön pelastamiseen riitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stora Enson tulos pieneni kolmatta kertaa peräkkäin kustannusten nousun eli puun hinnan ja sähkön kallistumisen takia. Yhtiö syytti huonosta kannattavuudesta myös kallistunutta euroa, mikä tuo ikäviä kaikuja markka-ajalta metsäteollisuuden ajamista devalvoinneista.

UPM myönsi sentään suoraan, ettei kysyntä vastaa tarjontaa. Paperinkulutus ei Euroopassa eikä Yhdysvalloissa enää kasva. Ala, suomalaiset metsäyhtiöt mukaan lukien on investoinut itselleen ylikapasiteettia.

Sekä Stora Enso että UPM suunnittelevat tuotantonsa supistamista. Stora Enso ilmoittaa tehtaiden tai tuotantolinjojen mahdollisista lakkautuksista jo ennen syyskuun loppua. UPM ei kertonut aikataulua suunnitelmilleen.

Stora Ensolla on kaikesta päättäen jo olemassa tarkka hahmotelma saneerauksesta. Sen julkituominen torstaina - vain päivä hallituksen metsäveropäätöksen jälkeen - olisi kuitenkin voinut ärsyttää poliitikkoja liikaa.

Metsäteollisuus joutuu joka tapauksessa käymään läpi suuren rakennemuutoksen lähivuosina. Sitä eivät estä edes kotimaisen puukaupan elpyminen eikä Venäjän puutullien poistuminen.

Sen vuoksi on outoa, että poliitikot julistautuvat ehdoitta metsäteollisuuden asianajajiksi. Paperitehtaiden puunsaantia pitäisi esimerkiksi ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen mielestä turvata talvisodan hengessä.

Rakennemuutosta odoteltaessa aika kannattaisi käyttää sen pohtimiseen, mitä saadaan tilalle, jos paperitehtaiden määrä vähenee.

Metsästä voisi jalostaa myös paljon muuta kuin sellua ja paperia. Metsäteollisuus laiminlöi takavuosina tuotekehittelyn. Nyt olisi löydettävä uutta tuotettavaa vanhan bulkkituotannon tilalle.