Pääkirjoitus

Niinistö: väärin säästetty

Entinen letkumestari sai palopäälliköltä moitteet: väärin sammutettu. Nyt eduskunnan puhemies Sauli Niinistö kritisoi eduskuntaryhmiä samassa hengessä. Hän vaatii selvitystä ryhmien pankkitileille säästyneistä varoista (Yle 23.7.). Siis: väärin säästetty.

Huomiota herättäneen reippaasta rahankäytöstä ja viime vuoden vaalikuluista huolimatta pääpuolueiden eduskuntatileille on kertynyt rutkasti rahaa. Keskustan ranteita pakottaa 550 000, kokoomuksen 370 000 ja Sdp:n 330 000 euron ylijäämä.

Puhemies ja eduskunnan taloutta valvova kansliatoimikunta karsastavat säästöjä niiden alkuperän vuoksi. Sievoiset summat ovat kertyneet lähinnä valtion budjettiin varatuista kansliamäärärahoista, jotka on tarkoitettu eduskuntaryhmien toiminnasta aiheutuvien juoksevien kulujen kattamiseen, ei ryhmien varallisuuden kasvattamiseen.

Luupin alle joutuneet eduskuntaryhmät ihmettelevät Niinistön arvostelua. Ne pitävät satojen tuhansien eurojen tilejä puskurirahastoina, jotka tuovat pelivaraa pahojen päivien varalle. Samaan logiikkaan tietysti kuuluu, että jo nyt ylisuureksi paisutettuja, liki neljän miljoonan euron vuotuisia kansliamäärärahoja aiotaan edelleen korottaa.

Valitettavasti ei ole ensimmäinen kerta, kun eduskunnan elkeet viestivät leväperäisestä suhtautumisesta yhteisiin varoihin. Hyvässä muistissa ovat parlamentin 100-vuotisjuhlien hulvattomat kustannukset. Ja se, miten eduskunnan kansliamäärärahoja todettiin käytetyn säädösten vastaisesti ehdokkaiden markkinointiin viime kevään vaaleissa.

Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtaja suositteli taannoin lääkkeeksi ulkopuolista tilintarkastusta. Puhemies Niinistö torjui ehdotuksen, sillä hänen mukaansa eduskuntaryhmiin saadaan ryhtiä ominkin voimin.

Toivottavasti Niinistö on oikeassa. Ja näyttää näkemyksensä myös toteen.