Tiitisen lista päivänvaloon
Suojelupoliisin on annettava niin sanottu Tiitisen lista sitä haluaville. Näin päätti Helsingin hallinto-oikeus tiistaina, mutta todennäköisesti Supo hakee muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Viisi vuotta sitten hallinto-oikeus hyväksyi Supon perustelun, jonka mukaan lista oli salattava maan turvallisuuden nimissä. Oikeus uskoi, että Supon kansainväliset suhteet voisivat vahingoittua 1990 saksalaisilta saadun tiedon julkistamisesta. KHO asettui samalle kannalle.
Aika ja mielipiteet ovat muuttuneet. Tiitisen lista tuli julkiseen tietoon 2002 professori Alpo Rusiin kohdistuneen, aiheettomaksi osoittautuneen vakoiluepäilyn myötä. Tuolloin presidentti Mauno Koivisto ja entinen Supon päällikkö Seppo Tiitinen ilmoittivat, ettei listaa ole syytä julkistaa.
Viime syksynä Koivisto kertoi Helsingin Sanomille, että hänen mielestään lista voidaan jo ottaa ulos kassakaapista. Tiitinen antoi tukensa ajatukselle. Salailun lopettamisen puolelle asettui myös presidentti Martti Ahtisaari.
Supo saa noin puolen vuoden aikalisän valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta tiistaisen päätöksen perustelut viittaavat siihen, että lopulta kopio kohutusta nimilistasta on luovutettava sitä haluaville.
Listalla on tiettävästi 18 nimeä, jotka Tiitisen muistikuvan mukaan eivät ole "merkittäviä". Saksasta listan mukana tulleen vihjetiedon mukaan nimetyt henkilöt saattoivat olla tekemisissä Stasin viimeisen Suomen päällikön kanssa. Omien tarkistustensa perusteella Supo on todennut, etteivät henkilöt ole syyllistyneet mihinkään.
Kun nimet lopulta tulevat yleiseen tietoon, on syytä tähdentää, että kaikki vakoiluun liittyvät vihjeet ovat hataralla, jopa olemattomalla pohjalla. Tiitisen listasta ja sen salailun syistä on kohistu vuosia ja pelkästään oikeudenkäynneissä haaskattu paljon aikaa ja rahaa. Paljolta olisi vältytty, jos Supo olisi jo Rusin vaatimuksesta kertonut listan sisällön.