Pääkirjoitus

Sastamalasta kirjapääkaupunki

Kirja-Vammalasta on kuoriutumassa Sastamala - Suomen kirjapääkaupunki. Vanhan kirjallisuuden päivien kotitanhuvilla on vuosien saatossa rakennettu kirjallisuuteen liittyvää profiilia, joka venyttää kirjasta koko kulttuurin kattavaa näkökulmaa.

Viikon lopulla vietetään Vanhan kirjallisuuden päiviä 24. kerran. Tapahtuma otti uuden askeleen viisi vuotta sitten, kun kaupunkiin avattiin Vammalan oman pojan Mauri Kunnaksen teoksiin pohjaava Herra Hakkaraisen talo.

Vuonna 2010 Hakkaraisen naapuriin avataan valtakunnallisestikin ainutlaatuinen Kirjan keskus. Juuri sopivasti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden alla.

Ensi vuonna syntyvä Sastamalan kaupunki ei liioittele julistautuessaan kirjapääkaupungiksi. Tiukasta taloudesta huolimatta päättäjät ovat sitoutuneet viemään eteenpäin Kirjan keskusta. Keskus on nimetty ainoana Tampereen ulkopuolisena kohteena Pirkanmaan kulttuurin kärkihankkeeksi.

Vajaalla 1,5 miljoonalla eurolla peruskorjataan keskuksen käyttöön 1920-luvulla rakennettu Bäckmanin talo ja sen pihapiiri ja ennen kaikkea luodaan talolle sisältö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sokkeloinen Bäckmanin talo haastaa Kirjan keskuksen rakentajat, mutta historiallaan se tuo oman lisävärinsä toimintaan.

Talossa toimi aikanaan apteekkari Bäckman, joka pyöritti sivuhuoneessa kirja- ja paperikauppaa, myi siemeniä, edusti hautaristejä ja henkivakuutuksia. Vaimo Maria opetti Kaarlo Sarkiana tunnetuksi tulleelle talon asukkaalle Kalle Sulinille ranskaa. Apteekin tunnetuin asiakas oli kansanparantaja Tyrvään Manta.

Samaa ennakkoluulottomuutta on odotettavissa Kirjan keskukselta.

Tähänastisten makupalojen perusteella voi sanoa, että Kirjan keskus tuo Suomeen uudenlaisen tavan sukeltaa kulttuuriin. Kirja ei ole vain fyysinen esine ja siinä olevat painojäljet. Sastamalalaisten käsissä kirjasta muokkautuu kaikki aistit haastava katsantokanta kulttuuriin.