Pääkirjoitus

Merellinen Turku tukehtuu

Hirvensalon Haarlaan kaavaillaan uutta pientaloaluetta, kertoo Turun Sanomien uutinen. Asiaa voitaisiin normaalioloissa tervehtiä tyydytyksellä, tietäväthän tulevat rakennuspaikat todennäköisesti uusien veronmaksajien tuloa kaupunkiin.

Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran saarien tapauksissa asia ei ole näin yksinkertainen. Kolmen saaren liikennettä mantereelle purkava silta on jo nyt ruuhkainen, vaikka saarilla asuu vasta vajaat 8 000 ihmistä. Voi kuvitella, millainen liikennepuuro on edessä 2020-luvulla, jolloin saarilla pitäisi Turun suunnitelmien mukaan olla reilusti kolminkertainen määrä ihmisiä.

Kaupunginvaltuuston 1999 hyväksymässä Hirvensalon osayleiskaavassa uuden sillan paikkaa kaavailtiin Kaistarniemen ja Katariinan välille. Valitusryöpyn takia siltavaraus poistettiin kaavasta. Muutakaan sijoituspaikkaa Turun keskustaan päin johtavalle sillalle on vaikea osoittaa. Toisena vaihtoehtona onkin kaavailtu siltayhteyttä Kakskerrasta Kaarinan Kuusistoon.

Ensiapuna kaupunki on nyt muuttamassa nykyistä Hirvensalon siltaa nelikaistaiseksi, mikä ei poista liikenneongelmaa. Vähäheikkiläntie, Stålarminkatu ja Myllysilta eivät pysty purkamaan Hirvensalosta tunkevaa liikennettä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näyttää siltä, ettei Kaistarniemen kohdalle kaavailtu silta toteudu. Vaikka sen vastustajat varmasti edustavat tukevaa nurkkapatriotismia, on kritiikissä myös teknis-taloudellista pohjaa. Alue, toisin kuin nykyisen sillan kohta, on matalaa ja pehmeää maastoa, johon riittävän korkean sillan rakentaminen olisi kallista.

Turun asemakaavatoimistossa on ideoitu vaihtoehtoa, jossa Hirvensalon lisäasutuksen tuomia ruuhkia voitaisiin purkaa Aurajokisuulle rakennettavalle uudella sillalla. Myllysillan alapuolelle rakennettava silta palvelisi myös Aurajokisuun uutta asutusta ja Kakolan tulevia suunnitelmia. Siitäkö löytyy siltavaihtoehto, joka auttaisi muitakin kuin hirvensalolaisia?