Pääkirjoitus

Ukraina elää ratkaisevia hetkiä

Vuoden 2004 lopulla näytti selvältä, mikä on oleva Ukrainan tie. Se vei kohti Eurooppaa, Natoa ja markkinataloutta. Oranssin vallankumouksen huuma haihtui kuitenkin yllättävän nopeasti. Sunnuntain parlamenttivaaleissa Ukraina näyttää ottaneen harppauksen taaksepäin. Uudistuslinjan esitaistelijan presidentti Viktor Jushtshenkoa tukeva puolue kärsi raskaan vaalitappion, kun taas hänen venäläismielinen vastustajansa Viktor Janukovytsh lukeutuu vaalivoittajiin.

Oranssin vallankumouksen menestykseen luottaneet lohduttautuivat sillä, että tärkeämpi kuin vaalien tulos on se, että Ukrainassa voitiin nyt pitää vapaat demokraattiset vaalit. Tätä tosiasiaa ei ole syytä väheksyä. Vaikka vaalien teknisissä järjestelyissä oli joitakin puutteita kukaan ei voi kiistää, etteivätkö vaalit olisi olleet rehelliset. Ukrainassa on nyt luotu pohja demokratialle ja paluuta vanhaan tuskin ainakaan tältä osin on.

Vaalien tulos ei antanut selkeää valtakirjaa yhdellekään puolueelle. Vaikka alustavien tietojen mukaan Janukovytshin Alueiden puolue näyttääkin menestyneen hyvin ja saanee ääniä jonkin verran alle 30 prosentin, oranssiin kumoukseen osallistunut Julia Tymoshenkon puolue korjannee suunnilleen samankokoisen äänisaaliin. Jushtshenkon Meidän Ukrainamme saanee tyytyä noin 17 prosentin äänimäärään. Nykyiseen hallituskoalitioon kuuluva Sosialistit jäänee alle kymmenen prosentin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näin oranssin kumouksen toteuttaneilla puolueilla on mahdollisuus parlamenttienemmistöön, mutta vain jos Tymoshenko ja Jushtshenko pystyvät jättämään taakseen riitansa. Heti vaalien jälkeen näytti, että näin voisi käydä. Kaikilla osapuolilla tuntuisi olevan halua yhteistyöhön oranssin kumouksen tavoitteiden toteuttamiseksi.

Politiikan koukeroiden yllättävyyden hyvin tietävä Janukovytsh kuitenkin muistuttaa, että neuvottelut hallituksen muodostamiseksi ovat vasta alussa, mikä on totta. Ukrainan tulevaisuuden kannalta eletään ratkaisevia hetkiä. Maan yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä, että tasapaino idän ja lännen välissä löytyy.