Pääkirjoitus

Rautakaupoista työnvälittäjiä

Rautakauppojen palvelusta vieraantuneesta kulttuurista on vuosikymmenten kuluessa muodostunut oma huumorin lajinsa. Alan mahtihalleissa asioidessa tämä huumori ei enää jaksa naurattaa.

Päin vastoin. Palvelua kaipaavalla asiakkaalla vitsit ovat yhä vähissä. Näin siitäkin huolimatta, että kilpailu on kova. Turun seudulla alaa pidetään jopa ylikilpailtuna.

Reippaassa myötätuulessa olevat markkinat kuitenkin kiinnostavat. Kesällä myyntiin tulevalla Pohjoismaiden suurimmalla rakennustarvikkeiden myyjällä DT Groupilla sanotaan olevan halukkaita ostajia jo jonossa.

Suuren sijoitusyhtiön komennossa viimeiset kolme vuotta toimineeseen konserniin kuuluu Suomen toiseksi suurin rautakauppayritys Starkki. Uuden isännän roolin on ennakoitu kiinnostavan myös aktiivista kasvua rautakaupasta hakevaa S-ryhmää.

DT Group myydään kuitenkin kokonaisena. Sen uskotaan olevan aivan liian iso suupala S-ryhmälle. Konserniin kuuluu kaikkiaan 233 myymälää, joista Starkilla 20.

Keskimääräistä mukavammin kilpailun kieppuvilla kärryillä viime vuoden istunut Starkki hakee nyt lisävauhtia palvelusta. On lähdetty punomaan erityistä rakentajaverkostoa. Uuden toimintamallin tavoitteena on tarjota asiakkaille tarvikkeiden lisäksi myös tekijät.

Kuuman rakennusbuumin aikana tavoite on enemmän kuin haasteellinen. Sillä on kuitenkin selvä tilaus. Vapaana olevia alan taitajia löytää nyt vain hyvällä onnella ja suhteilla.

Tekijöiden tarve on kova. Yhä useammin halutaan muuttaa valmiiseen asuntoon. Omatoimisuuteen ei enää riitä intoa, taitoa eikä aikaa.

Rahaa työn teettämiseen kuitenkin pitäisi riittää. Vaikka kotitaloudet ovat nyt velkaisempia kuin koskaan, ei velka ole tehnyt vaivaiseksi. Matalat korot ja tuhdimmat tulot pitävät käytettävissä oleviin euroihin suhteutetut lainojen hoitokulut kurissa.