Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus: Operaattorien hermot pettävät

Laskevat hinnat syövät matkapuhelinoperaattorien tulosta. Mainonnassa on otettu käyttöön kilpailijan parjaaminen ja sellaiset menettelytavat, että kolmannes kuluttajavirastoon tulevista valituksista koskee teleoperaattoreita. Tietosuojavaltuutettu miettii parhaillaan uhkasakon asettamista Saunalahdelle, joka lähettää houkutusviestejään numeronsa salanneille, alaikäisille ja suoramarkkinoinnin kieltäneille.

Teleoperaattorien hermot ovat pettämässä. Siitä kielii myös puuhastelu, jossa Elisaa, Saunalahtea ja Dna-operaattoria lykätään yhteisen katon alle. Tavoitteena olisi perustaa suuri suomalainen kilpailija pääosin ruotsalaisomisteiselle Telia-Soneralle. Mukaan pitäisi vielä jostakin kummallisesta syystä saada valtiokin.

Operaattoreista pahimmassa pinteessä on maakunnallisten puhelinyhtiöiden omistama Dna. Se ei hyvästä yrityksestään huolimatta ole saanut kuin 700 000 asiakasta, kun kannattavan liiketoiminnan rajana pidetään miljoonaa liittymää. Esteeksi fuusiolle voi kilpailuviranomaisten lisäksi nousta Dna:n oma verkko. Yhdistyvillä Elisalla ja Saunalahdella on jo oma puhelinverkkonsa, eivätkä ne tarvitse toista. Maakunnalliset puhelinyhtiöt joutunevat etsimään Dna:lle kumppania muualta.

Uutinen fuusiosta tyrmättiin tuoreeltaan ankaksi julkisuudessa. Keskusteluja asiasta on kuitenkin ilmeisesti kabineteissa käyty. Kokonaan eri asia on, olisiko fuusio kuluttajan kannalta edes toivottava. Palattaisiin helposti muutaman vuoden takaiseen duopoliin, jolloin kilpailu oli näennäistä ja kännykänkäyttäjän lompakon piti olla paksu.