Pääkirjoitus

Sovun torjunut paperiliitto
ajaa Suomea kohti lamaa

LEHTIKUVA/STR<br />Paperiliiton valtuusto hylkäsi torstaina valtakunnansovittelijan esityksen.
LEHTIKUVA/STR
Paperiliiton valtuusto hylkäsi torstaina valtakunnansovittelijan esityksen.

Järki ei näytä voittavan paperin työkiistassa. Paperiliitto hylkäsi toistamiseen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen jättämän sovintoesityksen, jonka työnantajapuoli oli jo hyväksynyt. Seuraukset ovat vakavat metsäklusterille ja koko yhteiskunnalle.

Paperin kuusi viikkoa kestänyt työkiista lakkoineen ja sulkuineen on jo tähän mennessä leikannut Suomen bruttokansantuotteen kasvusta yhden prosenttiyksikön. Rahassa se on miljardi euroa. Metsäteollisuuden vientituloista on jäänyt saamatta 1,5 miljardia euroa. Jos työkiista jatkuu elokuulle asti kansantalouden kasvu tyrehtyy kokonaan. Suomi joutuu lamaan.

Paperitehtaiden seisomisen vaikutukset näkyvät pian muilla aloilla. Metsäkoneurakointi- ja kuljetusyritykset joutuvat lomauttamaan väkeään ja jokunen yritys voi kaatua konkurssiinkin. Kemianteollisuudessa voi tulla seisokkeja. Suomalaisten metsäteollisuusyritysten maine luotettavana paperintuottajana rapisee ja ne menettävät asiakkaita. Työkiistan aiheuttamat vahingot moninkertaistuvat.

Yksikään yhteiskunta eikä varsinkaan Suomen kaltainen metsäteollisuudesta riippuvainen valtio kestä tällaista kuppaamista. Sitkeä työkiista nostaa vääjäämättä esiin ajatuksen pakkosovittelun tarpeellisuudesta. Tanskassa ja Norjassa työriidat voidaan lopettaa pakolla, jolleivät työmarkkinaosapuolet itse osaa asioistaan sopia. Yhteiskuntakaan ei voi sietää ammattijärjestöiltä ihan mitä tahansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiistan pitkittyminen paperiliiton liittovaltuuston päätöksellä oli selvä korvapuusti SAK:n puheenjohtajalle Lauri Ihalaiselle, joka oli suositellut ratkaisun hyväksymistä. Tämä ei voi olla näkymättä jatkossa keskusjärjestön ja paperiliiton väleissä. Tukea voi olla vaikea saada muiltakaan ammattiliitoilta.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen johtajankyvyt ovat jatkossa entistä enemmän koetuksella, kun liitto on selvästi vastuussa työkiistan pitkittymisestä. Tähän mennessä Ahosen kyvyt eivät ole vakuuttaneet eikä hän esimerkiksi ennen liittovaltuuston kokousta ottanut kantaa valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen. Hän ei johda joukkojaan edestä, jolloin herää kysymys, osaako hän myöskään lopettaa työriitaa.

Riidat työmarkkinoilla kuuluvat ammatti- ja työnantajajärjestöille, eikä poliitikkojen ja hallituksen pidä puuttua niihin. Paperin kiistassa on kuitenkin tultu jo pisteeseen, jossa päätös sovinnosta on siirrettävä sopuun kykeneville. Maan etu on vaarassa ja silloin poliitikkojen ja hallituksen on aika toimia.