Pääkirjoitus

Toimittaja Veli Junttilan kolumni Suomi 1955: Vihkiäisjuhla Turun Yliopistolla

TS/
TS/

VELI JUNTTILA

Turun Yliopistolla vietettiin kesäkuun 3. päivänä 1955 niin suurta juhlaa, että Turun Sanomat vertasi sitä Turun Akatemian vihkiäisiin vuonna 1640.

Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi vihki uutuuttaan hohtavat Vesilinnanmäen rakennukset, yliopiston kirjaston sekä fysiikan ja kemian laitokset.

Juhlan aiheita olivat myös Yliopiston toiminnan merkittävä laajeneminen ja lääketieteellisen tiedekunnan täydellistyminen.

Lääketieteen opetusta varten oli valmistunut kahdessa vaiheessa rakennettu valtava laitosrakennus. Samalla tiedekuntaa laajennettiin siten, että Turkuun saatiin maamme toinen täydellinen lääkärikoulu.

Sairaala-alueen rakentamisen seuraava vaihe oli alkamassa, sillä toukokuun lopulla oli julkistettu Turun keskussairaalan aatekilpailun tulokset.

Voittajaksi tuli nimimerkki "Kallonporaajan paratiisi" ehdotus, jossa valtava rakennuskompleksi oli sijoitettu Hämeentien varrelle ja sen suuntaiseksi. Ehdotuksen olivat tehneet arkkitehdit Martta ja Ragnar Ypyä .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmannes palkintosijan jakoivat arkkitehdit Veli ja Jaakko Paatela ja toisaalta arkkitehdit Matti Hirvonen ja Esko Korhonen . Uudisrakennus tulee lääninsairaalan lähelle. Tilavuus on noin 140 000 kuutiota ja kerroksia tulee 14.

Uuden kirjaston näyttelysalissa oli suuri muotokuva, joka esitti talousneuvos K.F. Joutsenta . Tuolloin kerrottiin ehkäpä aivan ensimmäisiä kertoja, että kuva esittää turkulais-kanadalaista kullankaivajaa, jonka suurenmoinen lahjoitus oli tehnyt mahdolliseksi kirjastotalon rakentamiseen. Kullankaivajan lahjoitus oli käytetty kaikkien uusien laitosten rakentamiseen, mutta jos yksin kirjastoa ajateltiin, niin se rahoitettiin kokonaan Kanadan (Alaskan) kullalla ja siitä jäi vielä rahaa ylikin.

Juhlat ja promootio pidettiin konserttitalolla, josta promootiokulkue kulki tuomiokirkkoon. Promootion aikana ammuttiin kunnialaukaukset kahdella ilmatorjuntatykillä Vartiovuorenmäeltä.

Tulikomento välitettiin puhelimitse konserttitalosta ja laukaus kajahti samalla hetkellä kun tohtorinhattu painettiin kunniatohtorin päähän.

Tällaista tapaa oli noudatettu Turun Akatemian aikana, mutta vuonna 1883 sattuneen tapaturman vuoksi siitä luovuttiin. Lehdessä ei kerrottu tapaturmasta tarkemmin.

Juhlia oli niin paljon että kaksi Turun Sanomien aukeamaa ei riittänyt niiden kuvaamiseksi.

Suomen Marsalkan syntymäpäivänä Turussa järjestettiin Turun Varuskunnan joukkojen suuri, yli 2 000 miehen paraati. Se oli mittavin koko maassa ja tärkeinkin, sillä samaan aikaan Turussa olivat koolla Marskin ritarit. Ritareita oli elossa 140 ja heistä mukana 80. Yleistä kokousta johti ritarien pääyhdysmies eversti A.E. Ehrnrooth .

Ja mitä vielä. Kohta sotilasparaatin päätyttyä sama yleisö sai nähdä toisenlaisenkin paraatin - kauneuden paraatin, kuten Turun Sanomat kirjoitti.

Miss Eurooppa -kilpailu järjestettiin Suomessa 1.-11.6.1955. Osanottajat kiersivät maata laajasti ja tulivat Turkuun juuri sotilasparaatin päivänä, Missit saapuivat erikoisbussilla Helsingistä Paraisten tienhaaraan. Siellä jokainen missi sai oman ula-taksin, joka oli varustettu kotimaan lipulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ula-taksien 12 auton rivistö lipui sitten Turun keskustaan. Missit majoittuivat Seurahuoneelle ja kadut täyttänyt yleisö oli haltioissaan. Tuli kuitenkin kömmähdys, kun yleisö ei ehkä tiennyt taksisaattueesta. Kansa huusi ja hurrasi ensimmäisenä saapuneelle punaiselle bussille. Sieltä marssi ulos kuitenkin rivi varmaan nolostuneita missikiertueen toimitsijoita ennen ensimmäisen missitaksin saapumista. Suomen missinä oli tuohon aikaan Inga-Britt Söderberg , ja hänestä leivottiin pian myös Miss Eurooppa.

Toukokuun lopulla 1955 esiteltiin Turun Sanomissa ensi kertaa Kauppatorin varrelle rakennettavan Wiklundin uuden liiketalokompleksin pienoismalli. Rakentaminen alkaa jo samana syksynä.

Uutisen mukaan rakennushankkeen johdosta Kauppiaskadun varrelta joutuu purettavaksi viisikerroksinen Lindblomin kivitalo Kauppiaskatu 7:ssä ja Trappin talo sen vierestä. Samaten puretaan Oy Wiklund Ab:n vanha liiketalo ja näille tonteille nousee uusi rakennuskompleksi, joka Kauppiaskadun puoleinen julkisivu on 85 metriä pitkä.

Liikerakennuksen tilavuus on 54 000 kuutiometriä. Trappin rakennuksen purkaminen aloitetaan jo syyskuussa 1955 ja Lindblomin talon ehkä tammikuussa 1956.

Kaunis ja koristeellinen Lindblomin talo purettiin - kovien vastalauseiden saattelemana - suunnitelmien mukaan vuonna 1956.