Pääkirjoitus

Ministeriötason kiusantekoa

Tuskin mitään muuta elinkeinon alaa kiusataan viranomaisten tulkinnoilla niin kuin ravintolatointa, kirjoittaa Viisi Tähteä -lehden päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

"Jo kertaalleen haudatuksi luultu ravintoloiden kiinnimenon aikaistaminen on taas herätetty henkiin. Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön virkakoneiston oivaltama mahdollisuus, joka on syntynyt lupakäytännön siirryttyä keskitetystä STTV:n mallista lääneihin. Laki jatkoaikaluvista on kirjoitettu tavalla, joka jättää virkamiehille suuren tulkintavaran, mikä on luvan myöntämisen perusteena olevaa 'korkeatasoista ohjelmaa'."

"STM:n kehotus kiristää lupakäytäntöä lääneissä on tahallista kiusantekoa, vaikka se perustelee kantansa valtioneuvoston alkoholipoliittisen ohjelman hengellä. Jos elinkeinovapautta rajoitetaan, sen on tapahduttava lailla. Hallituksen ohjelma ei ole laki."

Politiikan tutkija Sami Borg pohtii Tampereen yliopiston Aikalainen- lehdessä, miten yhteiskunta tulisi toimeen ilman toimivaa edustuksellista demokratiaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Haasteista huolimatta vaaleja, puolueita ja edustuksellista demokratiaa tarvitaan. Veroja pitää kerätä, jakaa hyvinvointia tulonsiirroilla, kehittää muutakin julkissektorille tarkoituksenmukaista sekä järjestää kaikkeen tähän poliittinen tolkku."'

"Tällainen taistelu kansanvallan puolesta ei ehkä ole muodissa, mutta sekin on tärkeää."

Yritysten menestyksen salaisuus ei ole Talouselämän mukaan ylivoimainen insinööriosaaminen. Tärkeintä on asiakkaiden kuunteleminen, jatkuva muutoshalu ja kyky tehdä rohkeita päätöksiä.

"Edes johtavat poliitikot eivät tunnusta tosiasioita. Harkitsevana miehenä pidetty valtiovarainministeri Antti Kalliomäki syyti viimeksi täyslaidallisen Suomessa tehtaita sulkevien, ahneiden, kultapossukerhoon kuuluvien yritysjohtajien niskaan."

"Änkyräasenteen ja herravihan lietsominen ei kohenna suomalaisten asemia globaalissa kilpailussa."