Pääkirjoitus

Uudesta Tradekasta rakennetaan
haastajaa Keskolle ja S-ryhmälle

TS/Marttiina Sairanen<br />Tradekalla on muun muassa 455 Siwa-myymälää eri puolilla Suomea.
TS/Marttiina Sairanen
Tradekalla on muun muassa 455 Siwa-myymälää eri puolilla Suomea.

Kahden suuren suomalaisen vähittäistavarakauppaketjun kilpailu käy ankarana. Tuorein kouraantuntuva osoitus tästä on Ruokakeskon eilinen ilmoitus henkilökunnan supistamisesta 150 työntekijällä. Perusteluna esitetään hintakilpailun kiristymistä ruokakauppa-alalla. Helppoa ei ole pienemmilläkään, mistä kertoo uutinen Tradekan ja Wihurin vähittäiskaupan ketjujen yhdistymissuunnitelmista. Koko ja kustannustehokkuus ovat avainsanoja, kun vähittäistavarakaupat yrittävät turvata tulevaisuuttaan kiristyvillä markkinoilla.

OTK-laisen osuuskauppaliikkeen raunioille rakennetulle ja 1990-luvulla suuriin vaikeuksiin ajautuneelle Tradekalle voimien yhdistäminen tarjoaa mahdollisuuden pysyä mukana kovassa kilpailussa. Samaa voidaan sanoa Wihurin vähittäiskauppaketjusta, jonka pieni markkinaosuus tuskin olisi entisin eväin taannut itsenäistä olemassaoloa.

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Industri Kapital päätti tulla mukaan kolmantena osapuolena aluksi runsaan 30 prosentin osuudella, joka myöhemmin saattaa nousta jopa kahteen kolmannekseen omistuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaavaillusta kokonaisuudesta on tulossa maan kolmanneksi suurin vähittäiskaupan ketju 14 prosentin markkinaosuudella. Siten noin 35 prosentin markkinaosuuksiin yltäneet S-ryhmä ja Kesko ovat saamassa varteenotettavan haastajan, mikä kuluttajan kannalta on pelkästään hyvä asia. Esimerkiksi Saksan hintoja tarkastellen kilpailulle on meillä vielä tilaa. Viimeisen sanan sanovalla Kilpailuvirastollakaan tuskin on mitään liittoa vastaan.

Henkilöstön kannalta on suuri helpotus, että Tradekan ja Wihurin myymälät eivät juurikaan mene päällekkäin. Wihurin Ruokavarastot, Sestot ja Etujätit painottuvat Etelä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Tradekan Siwat, Valintatalot ja Euromarketit levittäytyvät laajemmalle alueelle. Päällekkäisten myymälöiden määrä jää pariinkymmeneen.

Ongelmallisempi on tilanne tukkuliikkeiden kohdalla, koska Tradekalla ja S-ryhmällä on yhteinen hankintayhtiö Inex Partners ja Wihuri taas käyttää Tuko Logisticsin palveluita kuten Ruotsalaisen Axfoodin omistama Sparkin.

Mullistukset Suomen vähittäiskaupassa eivät pääty uuden Tradekan syntymiseen. Ainakin Kesko hamuaa uutta ostettavaa. Uusi Tradeka lienee kuitenkin liian suuri pala Keskolle.

Saattaa hyvinkin käydä niin, että perusteellisesti saneerattu Tradeka Oy päätyy aikanaan jonkin ulkomaisen ketjun omistukseen. Kuten Leafin tapauksessa jälleen kerran nähtiin suuria sijoitusyhtiötä kiinnostaa ainoastaan raha. Työntekijöiden hyvinvointi tai perinteet eivät merkitse mitään. Toisaalta Lidlin esimerkki on osoittanut, että Suomessa on markkinarako ulkomaisille päivittäistavarakaupan ketjuille. Ostavan asiakkaan kannalta niiden vaikutus hintatasoon on myös tervehdyttävä.