Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus: Vauhtia kuntaliitoksiin

Turun väestökehitys menee täysin väärään suuntaan. Turku-strategiassa maalaillaan kuvaa kansainvälisestä kulttuurikaupungista, jonka väkiluku kohoaisi jo vuonna 2010 peräti 200 000 asukkaaseen. Kylmä totuus on se, että Turun asukasluku on alkanut pienentyä. Tuoreen väestötilaston mukaan Turussa on tämän vuoden lopussa 59 asukasta vähemmän kuin viime vuonna.

Pudotus ei ole suuren suuri, mutta sen pitäisi panna hälytyskellot soimaan kaupungin johdossa, koska samaan aikaa sellaisten kasvukeskusten kuin Tampereen, Jyväskylän ja Oulun väkiluku on kasvanut selvästi. Kun Turun väkiluvun vähenemiseen yhdistetään se, että kaupungin menojen lisääntyminen on ollut jo neljänä vuonna peräkkäin kestämätön verotuloihin nähden, tilanne tuntuu entistä huolestuttavammalta. Kaiken lisäksi uusi tieto kertoo, että Varsinais-Suomen yritysten kasvu oli viime vuonna maan heikoin.

Turun tuleva ykköskaupunginjohtaja Mikko Pukkinen totesi lehtemme haastattelussa (TS 26.11.), että Turun kaltaisilla suurilla kaupungeilla on vastuu koko Suomen pärjäämisestä. Jotta Turku pystyisi kantamaan oman osansa tästä vastuusta, pitäisi väestökäyrän osoittaa yläviistoon, ei alas. Kaupungin talouden tulisi olla kestävällä pohjalla ja yritysten pitäisi kasvaa ripeästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun tulevalle kaupunginjohtajalle riittää siis haasteita yllin kyllin. Yksi tapa muuttaa kehityksen suuntaa olisi laajempi Turku. Ainakin lyhyellä tähtäyksellä tämä mahdollisuus tuntuu pois suljetulta, sillä Turun kuntaliitosehdotukset torjuttaisiin "imperialistisina" kuten kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty on todennut.

Muualla Suomessa kunnat ovat lämmenneet ilahduttavasti kuntaliitoksille. Maassa toteutuu vuoden alussa ennätysmäärä kuntaliitoksia. Tässä yhteydessä 22 kuntaa sulautuu 10 isommaksi kunnaksi. Näennäisen suuresta määrästä huolimatta kuntien yhdistämisvauhti ei vielä riitä läheskään takaamaan välttämättömiä palveluita. Kunnat eivät voi syyttää vaikeasta taloudellisesta tilanteesta yksin valtiota. Niiden on myös järkeistettävä omaa toimintaansa, ja tämä edellyttää paitsi lisää yhteistyötä myös rajua kuntaluvun pienentämistä.