Toinen pääkirjoitus: Luonto paljasti voimansa
Kaakkoista Aasiaa ja Intian itärannikkoa kohdannut katastrofi on osoitus ihmisen heikkoudesta luonnonvoimien edessä. Poikkeuksellisen voimakas maanjäristys meren alla aiheutti voimakkaita hyökyaaltoja useissa alueen maissa. Eniten kuolonuhreja on Sri Lankassa, Intiassa, Indonesiassa ja Thaimaassa. Hämmästyttävää on, että vielä 7 000 kilometrin päässä Afrikan itärannikolla korkeat aallot surmasivat useita ihmisiä.
Kuolonuhrien määrä nousee selvästi yli 20 000 henkilön, joten onnettomuus kuuluu kaikkien aikojen tuhoisimpiin. Kuolleista suurin osa on alavien rannikoiden vakinaisia, osin hyvin köyhiä asukkaita. Alueella on useita suosittuja rantalomakohteita, joten menehtyneiden joukossa on myös eurooppalaisia. Maanantaina ei vielä ollut varmaa tietoa suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten uhrien määrästä.
Maanjäristysten ja hyökyaaltojen riivaama Kaakkois-Aasia on maailman voimakkaimman talouskasvun aluetta. Katastrofi hidastaa kansantuotteen lisäystä, mutta ilmeisesti vain lyhytaikaisesti. Suurimmat murheet eivät ole taloudellisia, vaan inhimillisiä.
Nykyaikaisesta viestintätekniikasta ei näytä olleen juurikaan apua onnettomuusalueella. Viestintäverkot vaurioituvat ja tukkeutuvat nopeasti ja köyhimmillä seuduilla matkapuhelintiheys on alhainen.
Uhrien suuri määrä johtuu siitä, että rajuun maanjäristykseen ja hyökyaaltoihin ei oltu varauduttu eikä alueella ollut kattavaa varoitusjärjestelmää. Alueen valtioiden pitäisi kiireesti ryhtyä rakentamaan kaikissa olosuhteissa toimivaa tiedotusjärjestelmää, joka kirjaisi järistykset ja varoittaisi niiden seurauksista.
Järjestelmän rakentamisen voisi ottaa asiakseen esimerkiksi Aasian-Tyynenmeren alueen yhteistyöfoorumi Apec, joka jo aiemmin on laajentanut toimintaansa taloudellisen integraation ulkopuolelle. Apecin jäsenmailla Japanilla ja Yhdysvalloilla on myönteisiä kokemuksia varoitusjärjestelmistä Tyynellämerellä, Alaskassa ja Japanissa.