Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus: Kulttuuri tukee terveyttä

Aivotutkija Markku T. Hyyppä on vakaasti sitä mieltä, että aktiivinen kulttuurin harrastus pidentää elämää ja lisää terveyttä. Hänen mielestään ihmisen hyvinvointia lisäävät erityisesti yhdessä koetut kulttuuririennot.

Myös psykiatrista hoitoa antava Halikon sairaala on saanut myönteisiä kokemuksia kulttuurista. Yhteiset juhlat ja musiikkituokiot ovat lähentäneet potilaita, heidän omaisiaan ja henkilökuntaa.

Sairaalassa on havaittu, että yhteisen taide-elämyksen jälkeen on paljon helpompi puhua sairauden myötä eteen tulevista vaikeista asioista.

Suomessa on erityisesti korostettu liikunnan merkitystä ihmisen terveydelle. Sen sijaan kulttuurin osuus on tässä suhteessa pitkälti unohdettu. Hyyppä arvelee, että suuri osa liikunnankin myönteisistä vaikutuksista johtuu sen yhteisöllisestä luonteesta eikä niinkään ruumiillisen kunnon kohentumisesta.

Ainakin Halikon sairaalassa kulttuuriin suhtaudutaan vapaamielisesti. Sitä ovat sekä yhteiset museo- ja teatteriretket että kesäiset yhteislaulutuokiot tai muovailukurssit. Itsensä toteuttamiseen ei pidäkään suhtautua liian ryppyotsaisesti, sillä turhan korkealle asetetut vaatimukset tukahduttavat luovuuden ilon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kunnat tekisivät viisaasti tukiessaan nykyistä aktiivisemmin kulttuuriharrastuksia. Liikunta on jo varsin paljon varoja saanutkin, mutta kulttuuri on joutunut tyytymään vähempään. Esimerkiksi Salossa kaupunkilaisia palvelee lähes luksustason urheilupuisto, mutta kunnollisista kulttuuritiloista on pulaa. Kongressi- ja kulttuurikeskushankkeen kaaduttua ei uusia tilaratkaisuja ole vieläkään löytynyt.

Hyvä osoitus suomalaisten luomisen palosta ovat kesäteatterit, joita on lähes joka kunnassa. Ihmiset uhraavat vuosi vuoden perään vapaa-aikaansa näytelmäharjoituksiin ja esityksiin. Lisäksi myös lavasteet ja puvut syntyvät talkootyönä.

Vaikka palavalla innolla ja vähällä rahalla päästään hyviin tuloksiin, myös yhteiskunnan täytyy tietenkin panostaa kulttuuriin. Kukkaron nyörien avaaminen saattaisi olla päättäjille helpompaa, jos he muistaisivat, että vilkas kulttuurielämä voi myös olla terveyden ja työkyvyn lähde. Kulttuuriin sijoitettu euro tulee mitä todennäköisimmin takaisin säästöinä terveydenhuollon menoissa.