Pääkirjoitus

Sasi sysää kokoomuksen
linjakeskustelun vauhtiin

LEHTIKUVA<br />Kansanedustaja Kimmo Sasi on uusin kokoomuksen puheenjohtajaehdokas.
LEHTIKUVA
Kansanedustaja Kimmo Sasi on uusin kokoomuksen puheenjohtajaehdokas.

Vuoden alussa kokoomuksessa valiteltiin vaihtoehtojen puutetta, kun Ville Itälän haastajaksi oli ilmoittautunut vain kansanedustaja Martin Saarikangas. Itälän ilmoitettua luopumisestaan tilanne on kokonaan muuttunut. Nyt ehdokkaita on riittävästi, ja puolue saa todellisen puheenjohtajakisan.

Useat varteenotettavat vaihtoehdot vireyttävät puoluetta, ja puheenjohtajaehdokkaiden kiertue ja muu valintaan liittyvä keskustelu saatetaan noteerata positiivisesti myös äänestäjien keskuudessa. Paljon riippuu siitä, minkälaisen sävyn puheenjohtajakeskustelu saa.

Kansanedustaja Kimmo Sasin ilmoittautuminen vahvistaa ehdokasjoukon oikeistosiipeä. Sasin ohella siihen luetaan Marjo Matikainen-Kallström. Hänestä ei ole ehdokkuusilmoituksen jälkeen juurikaan kuultu, mutta pian on syytä alkaa kuulua, kun räväkkäsuinen Sasi tulee apajille.

Ennen luopumistaan Itälä suorastaan toivoi, että Sasi tulisi haastajaksi, koska silloin saataisiin aikaan linjakeskustelu. "Välillämme on linjaero", Itälä totesi helmikuussa.

Vaikkei Itälä enää ole mukana kisassa, linjakeskustelu on tulossa. Sasi ei tunnetusti pidä näkemyksiään piilossa. Selvimmin Sasin ja Matikainen-Kallströmin näkemykset poikkeavat muista ehdokkaista turvallisuuspolitiikassa. He pitävät Nato-jäsenyyttä tavoitteena, kun Jyrki Katainen, Martin Saarikangas ja Jari Vilén puhuvat Nato-optiosta eli mahdollisuudesta liittyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sosiaali- ja veropolitiikassa ehdokkaiden näkemykset tai ainakin julkilausutut mielipiteet ovat jo tasoittuneet. Matikainen-Kallström ei esimerkiksi enää puhu tasaverosta, vaan hämärämmin verotuksen muuttamisesta vastaamaan tulevaisuuden haasteita.

Viisi puheenjohtajaehdokasta varmistaa sen, että puoluekokouksessa valinta ei ole läpihuutojuttu. Ensimmäisellä äänestyskierroksella kukaan tuskin saa yli puolta äänistä, mikä merkitsee toista äänestyskierrosta kahden eniten ääniä saaneen kesken.

On mahdotonta ennustaa, ketkä pääsevät toiselle äänestyskierrokselle. Yleisesti tähän mennessä ilmoittautuneista on pidetty pääehdokkaina Jyrki Kataista ja Marjo Matikainen-Kallströmiä. Sasin mukaantulo sotkee kuviota, onhan hänellä ainakin oman piirinsä vankkumaton tuki. Sasi on myös poliittiselta kokemukseltaan vankin, mutta henkilönä hän herättää ristiriitaisia tunteita.

Puheenjohtajakisassa on vielä yksi avoin kortti, joka voi ratkaista koko pelin. Kokemukseltaan kaikki muut ylittävä keskustasuuntausta edustava Ilkka Kanerva joutuu viikonlopun aikana päättämään, lähteekö tavoittelemaan puheenjohtajuutta.

Kanervan ehdokkuus on esillä Turussa puolueen kuuden eteläisen ja läntisen piirin yhteiskokouksessa. Ainakin kotipiiri Varsinais-Suomi haluaa ehdottomasti Kanervan ehdokkaaksi. Vaikka kannatusta olisi, Kanerva harkinnee ehdokkuuttaan tarkkaan. Hän ei halua lähteä häviämään.