Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus: Turhauttavaa palkkaremontointia

Ei ole ihme, jos Euroopan parlamentin puhemies Pat Cox on turhautunut. Hän kertoo työskennelleensä kulissien takana tauotta kuukausia saadakseen EU-parlamentin palkka- ja kulukorvausjärjestelmän sellaiseksi, että se vihdoin kelpaisi kaikille jäsenmaille. Esitys ajoi kuitenkin pahasti kiville, kun Saksa ja sen vanavedessä myös Itävalta, Ranska ja Ruotsi hylkäsivät palkkauudistuksen maanantaina.

Uudistus olisi merkinnyt, että kaikille EU-parlamentin jäsenille olisi maksettu sama palkka 8 670 euroa kuukaudessa parlamentin budjetista. Nyt kunkin maan edustajien palkka määräytyy oman maan parlamentin palkkauksen mukaan. Erot ovat huikeita. Italialainen europarlamentaarikko ansaitsee kuukaudessa noin 11 000 euroa. Kesällä parlamentissa aloittavat Liettuan edustajat saavat tyytyä 800 euroon. Ei voi olla kohtuullista, että samasta työstä italialainen saa lähes 14-kertaista palkkaa liettualaiseen verrattuna.

Palkkaremonttiin olisi liittynyt kulukorvausjärjestelmän uudistaminen. Kulukorvauksia olisi ryhdytty maksamaan edustajille kuittien perusteella. Nykyisen menettelyn mukaan parlamentin jäsenet saavat könttäsumman 3 620 euroa, jolla on osittain tasattu suuria palkkaeroja. Säästäväinen edustaja on pystynyt panemaan syrjään kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Europarlamentin kilpeä tahraavasta palkkakiistasta olisi korkea aika päästä eroon. Sama palkka kaikille ja kulut tositteiden mukaan on epäilemättä oikea ratkaisu.

Remontti olisi ollut hyvä saada valmiiksi hyvissä ajoin ennen kesäkuun eurovaaleja, koska kiista saattaa heijastua ehdokkaiden tasoon ja äänestysaktiivisuuteen. Viimeisin, toivottavasti ei viimeinen, yritys kaatui valitettavasti paljolti Saksan sisäpoliittisiin vaikeuksiin. Palkkauudistus olisi merkinnyt palkankorotuksia saksalaisille euroedustajille. Samaan aikaan maassa leikataan kansalaisten sosiaalisia etuuksia ja eläkkeitä, joten hallituksen rohkeus ei riittänyt uudistuksen läpiviemiseen. Toisaalta neljän maan protestointi on ymmärrettävää, koska niiden harteille kaatuisi suuri osa uudistuksen kuluista.