Pääkirjoitukset

Päätoimittaja Aimo Massisen kolumni: Mitä vikaa on Paavo Lipposessa?

AIMO MASSINEN

Sdp:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen päästi ilmoille viikon kysymyksen: "Kysyn vain, mitä vikaa Natossa on."

Hän ei siis kysynyt, mitä hyvää Natossa on tai mitä vikaa on liittoutumattomuudessa."

Poliitikon haastavaan kysymykseen on hyvä vastata. Ei Natossa välttämättä mitään vikaa ole, ei varsinkaan USA:n kannalta katsottuna. Mutta samaan syssyyn on kysyttävä, miksi Suomen pitäisi olla siinä porukassa mukana.

Yhtä lailla voidaan kysyä, mitä vikaa on Paavo Lipposessa. Ei hänessäkään välttämättä mitään vikaa ole. Nato-intoilukin korreloi hyvin EU:hun kohdistuvan urasuunnittelun kanssa. Yhä useammat toivovatkin, että Lipponen löytäisi mahdollisimman nopeasti paikkansa muualla kuin Sdp:n johdossa.

Lipponen ja monet muut poliitikot syyttävät usein mediaa analyyttisen keskustelun puutteesta - ihan oikeutetusti. Tosin ei juuri nyt tule mieleen, mitä tahoa Lipponen ei ole vielä ehtinyt syyllistää ymmärtämättömyydestä.

Mutta vaikka Lipponen itse on valaistunut kaikesta siitä, mikä on Suomen kansalle hyväksi, ei hänkään kykene kakaisemaan selkeästi ulos, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lipposen lausunnoista tulee kyllä läpi, että tunne ja tahto ovat Nato-jäsenyyden kannalla, mutta ilmeisesti se on suklaan lailla niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Oikeasti selkeästi sanomisen vaikeus johtuu tietysti siitä, että 70-80 prosenttia kansasta on Nato-jäsenyyttä vastaan. Sen vuoksi vielä ennen vaaleja hänen piti vakuuttaa, että Suomi pysyy liittoutumattomana ainakin tämän vaalikauden ajan.

Vielä kummallisemmin turvallisuuskeskustelua käy kokoomuksen Ville Itälä. Hän uhkaa Matti Vanhasen hallitusta välikysymyksellä - hui hirmuista - ellei se selkeytä nopeasti Nato-näkemystään.

Omaa kantaa Itälällä ei tietenkään asiaan ole. Tai kun sitä oikein kovasti tivaa, hän pysyy toistaiseksi nykylinjalla. Mutta epäselväksi ei jää, etteikö Itälän sydän syki tosiasiassa jo Naton tahtiin.

Kokoomuksen puheenjohtajan tekoterhakkuus muistuttaa jo tahatonta komiikkaa. Itälä alkaa muistuttaa yhä enemmän Itse Valtiaiden karikatyyrihahmoa, jota Ben Zyskowicz vetelee kuin sätkynukkea naruista.

Ellei Itälä pian löydä hahmoonsa uutta uskottavuutta, hän saattaa saada vastaehdokkaan jo ensi kesän puoluekokouksessa. Esimerkiksi Jari Vilen voisi olla uskottava puheenjohtajaehdokas nykykokoomukselle.

Presidentti Mauno Koivisto sanoi Nato-kantansa selkeästi. Eläkeläisillä on usein tapana puhua suoraan, vaikka virkakautenaan heidän kieleltään ei tahdo saada irti kunnon vastausta hohtimillakaan.

Koivisto suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen "jyrkän kielteisesti". Hän ennakoi, että Nato-keskustelusta, joka ei ole vielä hänen mukaansa alkanutkaan, tulee "hyvin inhottava".

Koiviston mukaan tulevassa keskustelussa ei voida välttää katsomasta tähänastista tarkemmin, miten Nato on toiminut ja miten Yhdysvallat on toiminut, miten päätöksiä on tehty Natossa, mikä rooli on jätetty milloinkin YK:lle ja millä periaatteilla tulevaisuudessa toimitaan.

Koivisto siis jo hieman raotti inhottavan keskustelun puitteita. Mutta jos Koiviston innoittamaa Nato-keskustelua konkretisoi pitemmälle, lärväilevä kaunakolumnisti voi tehdä monia inhottavia jatkokysymyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miksi Suomen pitäisi liittyä sotilasliittoon, joka vähät välittää kansainvälisen lain ja oikeuden periaatteista? Miten turvallista olisi olla Naton ydinasevarjon alla?

Kun me juuri pääsimme pois itäisen suurvallan ikeen alta, miksi meidän olisi suin päin rynnättävä lännen suurvallan syliin? Miksi me emme voisi säilyttää sotilaallista liittoutumattomuutta ainakin niin kauan kuin EU:ssa esimerkiksi Itävalta, Ruotsi ja Irlanti pysyvät Naton ulkopuolella?

Miksi meidän tulisi lisätä painetta sotilasmenojen kasvuun, asevelvollisuusarmeijasta luopumiseen ja omien poikiemme lähettämiseen Irakin kaltaisiin kriisipesäkkeisiin?

Sitä paitsi eihän Nato sääntöjensä mukaan jäsenekseen edes huoli valtiota, jonka kansan valtaosa on jäsenyyttä vastaan!

P.S. Kun hallitus esittää yrityksille noin 600 miljoonan euron verohelpotuksia, panee pörssiosingoille parinkymmenen prosentin veron ja kohtuullistaa hieman vapaaehtoisten eläkevakuutusten veroetua, niin huuto on Suomessa suuri. Väärin sammutettu verouudistus!

Mikään ei koskaan riitä. Vaikka hallitus lakkauttaisi koko yritysverotuksen, varmasti valitettaisiin, miksei hallitus tue yrittäjyyttä tarpeeksi.