Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 26.9.2003:
Meijereiden keskityksen jälkeen Valion edessä kipeitä valintoja

Valion Turun meijerin tuotanto loppuu tänään.
Valion Turun meijerin tuotanto loppuu tänään.

Kotimaisten maitomarkkinoiden suurinta osuutta hallitseva Valio on vienyt rakennemuutoksensa jo niin pitkälle, että viimeinenkin Varsinais-Suomen meijeri lopettaa toimintansa tänään. Lähivuosina tuottajien yritys joutuu tekemään kipeitä valintoja, kun kotimaan verkostossa ei enää juurikaan ole tehostamisen mahdollisuuksia. Taakse jätetyt liittoutumaratkaisut ovat pian taas edessä.

Turun meijerin sulkemisen jälkeen tuoretuotteita valmistavia ja pakkaavia meijereitä on enää neljä. Kun vielä Tampereen meijeri on tarkoitus sulkea vuonna 2008, jäljelle jäävät vain Riihimäen, Jyväskylän ja Oulun meijerit. Tätä harvemmalla meijeriverkostolla tuskin tullaan toimeen vastaisuudessakaan.

Valion perusluonne tuottajien yrityksenä asettaa tuleville ratkaisuille ristiriitaisia paineita. Yleensä yritykset pyrkivät hankkimaan raaka-aineensa mahdollisimman edullisesti, mutta Valion päämääränä on ensisijaisesti maksaa tuottajaosuuskuntien jäsenille mahdollisimman korkeaa hintaa maidosta.

Valio joutuu tekemään uudet rakenneratkaisunsa tuottajien ja kuluttajien ristipaineessa. Aikaisempien tapahtumien perusteella näyttää, että Valion hallinnon visio näiden haasteiden hallitsemiseksi ei ole aivan selkeä. Kumppanuutta kaupan kanssa korostanut pääjohtaja Olavi Kuusela joutui alkukesällä jättämään paikkansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vastakkaiset voimat on tähän saakka pystytty pitämään tasapainossa yllättävän hyvin, osin pitkälle jatkuneen sääntelyn ja vähäisen kilpailun takia. Meijeritoiminnan keskittäminen on palvellut myös kuluttajien etua tehokkuuden kasvun kautta.

Euroopan unionin laajennuttua Baltian maihin kilpailutilanne saattaa muuttua, vaikkakin maitovirta Virosta on epätodennäköinen liittymissopimuksen kiintiöiden takia. Miten Valio pystyy maksamaan tuottajille mahdollisimman korkeaa hintaa, jos ulkomainen kilpailu saa kuluttajat vaatimaan halvempia hintoja?

Valion visaisimmat valinnat liittyvät kansainvälisiin markkinoihin, jotka ovat välttämättömiä kotimaan myynnin rajallisuuden takia. Maitojalosteiden vientialueista Venäjä on suurin ja tärkein. Valio on ollut halukas miettimään yhteistyötä ruotsalais-tanskalaisen Arlan kanssa Venäjän markkinoilla, mutta suoranaiset Valion ja Arlan fuusiohankkeet on tiukasti torjuttu.

Keväästä lähtien suunniteltu Valion ja Arlan yhteistoiminta Venäjällä kaatui Arlan vastahakoisuuteen. Skandinaavinen maitoyhtiö on enemmän kiinnostunut suorasta fuusiosta Valion kanssa kuin pelkästään Venäjän riskien jakamisesta.

Mikäli Valio aikoo säilyttää saavuttamansa vahvan aseman itänaapurissa, sen on ennen pitkää aloitettava tuotanto paikan päällä. Se edellyttää vahvoja hartioita. Vanhoillinen Valion hallinto joutuu lähiaikoina uudelleen miettimään liittoutumista ja hylkäämään aikaisemmat ennakkoluulonsa.