Pääkirjoitukset

Väärään osunut ratkaisu

Toistuvien itsemurhaiskujen kohteeksi joutunut Israel on pyrkinyt lisäämään kansalaistensa turvallisuutta kovin ottein. Panssarit on ajettu asemiin palestiinalaisalueille Länsirannalle ja Gazaan. Äärijärjestöjen johtajia on tapettu ja puskutraktorit jyräävät palestiinalaisten taloja maan tasalle. Mikään ei kuitenkaan tunnu auttavan. Sotilaalliset ja muut keinot on pian käytetty loppuun, mutta ihmiset vaativat edelleen hallitukselta kovempia otteita.

Tuoreimpana vetona Israelin hallituksen turvallisuuskabinetti päätti torstaina karkottaa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Päätös on periaatteellinen, eikä sitä panna täytäntöön ainakaan heti. Nyt on hallituksen kuitenkin helppo tehdä lopullinen karkotuspäätös esimerkiksi seuraavan itsemurhaiskun jälkeen.

Turvallisuuskabinetin päätös herätti ristiriitaisia tunteita Israelissa. Lehtien pääkirjoituksissa vaadittiin jopa Arafatin surmaamista, jotkut taas arvelevat karkotuspäätöksen pelkästään lisäävän Arafatin suosiota ja kasvattavan äärijärjestöjen kannatusta. Israelin ulkopuolella karkotuspäätös ei juurikaan saanut ymmärtämystä osakseen. Myös Yhdysvallat toisti kielteisen kantansa Arafatin karkottamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arafatin rooli pöydällä olevan rauhansuunnitelman edistämisessä ei ole kaikilta osin ollut rakentava. Hän ei ole antanut täyttä tukeaan sen paremmin edelliselle pääministerille Mahmud Abbasille kuin uutta hallitusta kokoavalle Ahmed Koreillekaan. Israelin hallitus pitääkin Arafatia esteenä rauhalle. Kaikesta huolimatta päätös Arafatin karkottamisesta on ilmeisen väärään osunut ratkaisu.

Nykyisessä tulehtuneessa tilanteessa Israelin hallituksen turvallisuuskomitean päätös voi ainoastaan lisätä palestiinalaisten katkeroitumista, mikä ei varmasti edistä rauhaa. Hätiköidyltä tuntuva karkotuspäätös saattaakin olla merkki siitä, että Israelin hallitus pelkää kovaotteisen turvallisuuden tavoittelun olevan päätymässä umpikujaan.