Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 6.9. 2003: Venäläistilaus merkittävä avaus Masa-Yardsille

Turun telakan työtilanne kohenee olennaisesti, jos hiottavina olevat tilaussopimukset varmistuvat.
Turun telakan työtilanne kohenee olennaisesti, jos hiottavina olevat tilaussopimukset varmistuvat.

Venäläisen varustamon ehdollinen sopimus kahden huoltojäänmurtajan rakentamisesta Kvaerner Masa-Yardsin telakoilla on monella tavalla merkittävä ja uskoa suomalaisen laivanrakennuksen tulevaisuuteen vahvistava.

Tilaus, joka toivottavasti vahvistuu nopeasti, lopettaa vihdoin pitkään jatkuneen katkon Venäjän laivatilauksissa. Neuvostoliiton aikana jäänmurtajia ja muita erikoisaluksia toimitettiin Suomen telakoilta miltei vuosittain. Neuvostoliiton romahdettua laivatilauksiin tuli valitettava tauko, joka vasta nyt on päättymässä.

Murtajien tilaaja Fesco-varustamo on Masa-Yardsin telakoiden vanha asiakas, jolle on 1960-luvun lopusta lähtien rakennettu arktisten rahtialusten sarja ja yhteensä kuusi jäänmurtajaa. Niistä viimeiset kaksi toimitettiin Venäjälle 1980-luvulla.

Murtajasopimus osoittaa, että Venäjän tilausten saaminen edellyttää erittäin suurta pitkäjänteisyyttä ja korkeatasoista tuotekehittelyä. Masa-Yardsin arktinen teknologiakeskus aloitti jo vuonna 1989 olosuhteiden tutkimisen Sahalinin saaren alueella, minne uudet murtajat sijoitetaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tilattuja murtajia käytetään Sahalinin merenalaisilla öljykentillä, joissa jääolot ovat erityisen vaikeat. Masa-Yardsin kehittämät alukset kulkevat paksuimmissa jääkentissä perä edellä, mikä mahdollistaa keulan muotoilemisen avovesiajoon sopivaksi. Ilman tällaisia uusia alustyyppejä Masa-Yardsin kilpailuasema olisi paljon heikompi.

Murtajasopimus ei helpota Turun ja Helsingin telakoiden lähiaikojen tilannetta, mutta tulevaisuus alkaa näyttää paremmalta. Valon kajoa odotetaan myös risteilijämarkkinoilta. Kesän alussa tehty esisopimus uuden jättiristeilijän rakentamisesta Turun telakalla Royal Caribbean -varustamolle on vielä avoin, mutta tilauksen vahvistusta odotetaan syyskuun puolivälissä. Dollarin vahvistuminen telakkayhtiön toiveiden mukaisesti lisää kaupan toteutumisen mahdollisuuksia.

Esisopimukseen sisältyi optio toisesta risteilijästä. Tuoreimpien norjalaisarvioiden mukaan Royal Caribbean harkitsee nyt kaikkiaan neljän Ultra-Voyager -risteilijän tilausta. Toivottavasti nämä tiedot pitävät paikkansa, sillä neljän risteilijän rakentaminen turvaisi Turun telakan täystyöllisyyden vuosiksi sen jälkeen, kun sarjan rakentaminen on alkanut.

Telakoiden tulevaisuudennäkymien kohenemiseen on oleellisesti myötävaikuttanut valtion päätös kasvattaa Finnveran takuuvaltuuksia. Tällainen päätös olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin eikä vasta sitten, kun työt Turun ja Helsingin telakoilla uhkasivat kokonaan loppua.

Telakoiden aiempaa tasaisemman työtilanteen turvaamiseksi on tärkeää, että myös jäänmurtajien ja muiden erikoisalusten kauppa alkaa sujua. Suomen valtion nopea päätös uuden monitoimimurtajan rakentamisesta olisi tervetullut signaali, joka saattaisi vauhdittaa muitakin tilauksia.