Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 5.9.2003:
Maltti ja harkinta estävät asuntokaupan ylikiehunnan

Asuntokauppa on jatkunut hintojen ja lainasummien noususta huolimatta kuumana.
Asuntokauppa on jatkunut hintojen ja lainasummien noususta huolimatta kuumana.

Asuntokauppa on yltynyt jo niin vilkkaaksi, että on alettu varoittaa ylikuumenemisesta. Siihen viittaavat yhä suuremmat asuntolainat, joita joudutaan maksamaan vuosikymmeniä. Markkinaosuuksistaan taistelevat pankit ovat tinkineet perustulostaan, luottojen ja talletusten korkoerosta eli rahoituskatteesta.

Sekä pankeilta että monilta asuntolainan ottajilta puuttuu kokonaan kriisivara. Kaikki sujuu ongelmitta, jos asuntojen hinnat jatkavat nousuaan ja työpaikka säilyy. Syvä lama, joka johtaisi asuntojen hintojen laskuun ja työllisyyden rajuun heikkenemiseen, toisi ongelmat esiin.

Tällainen asuntomarkkinoiden kriisiskenaario ei ole kovin todennäköinen eikä sillä pidä pelotella. Parhaiten huonojen vaihtoehtojen toteutuminen estetään, kun asuntokaupoissakin muistetaan perinteiset suomalaiset viisaudet ja noudatetaan malttia ja harkintaa.

Parhaillaan taloussuhdanteet ovat paranemassa, ja todennäköisesti myös korkotaso alkaa nousta. Asuntolainojen nostoinnostus tasaantuu kustannusten noustessa, ja toisaalta suhdanteiden mukana paraneva työllisyys varmistaa lainojen hoitokyvyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talouselämän vilkastuessa myös inflaatio kiihtyy ja syö osan lainan arvosta. Tällä hetkellä hintojen nousun apu lainanottajalle on vähäinen, kun inflaatio jäi heinäkuussa 0,5 prosenttiin. Vaikka asuntolainojen keskikorko oli ainoastaan 3,25 prosenttia, reaalista korkoa jää 2,75 prosenttia.

Aikaisemmin Suomessa oli tavallista, että reaalikorkoa ei ollut, vaan inflaatio ylitti nimelliskoron. Sellaiseen aikaan ei ole paluuta, joten todelliseen korkoon on asunnonostajien varauduttava.

Pankeille asuntolainat ovat suhteellisen riskittömiä. Ei ole pelättävissä, että asuntolainat aiheuttaisivat varsinaista kriisiä rahalaitoksille. Pankkien lainoista saama korkoero on kutistunut, mutta samalla on avautunut uusia bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi lainanottajille markkinoiduista vakuutuksista.

Pankkien isot riskit ovat yritysluotoissa ja sijoituksissa. Varoitukset asuntolainojen löysästä hinnoittelusta on kuitenkin syytä ottaa tosissaan. Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Heikki Koskenkylä muistutti (TS 30.8.), että yhdenkin rahalaitoksen kannattavuusongelmat voivat helposti levitä muualle.

Asuntomarkkinoiden suurin ylikuumenemisen vaara rajoittuu pääkaupunkiseudulle ja ennen kaikkea Helsingin keskustaan. Sampo-ryhmän kiinteistönvälitysyhtiön elokuun katsauksen mukaan kerrostalohuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa noin 1 500 euroa neliöltä, pääkaupunkiseudulla 2 200 euroa ja Helsingin keskustassa 3 400 euroa. Turku kuuluu maan edullisimpiin asuinpaikkakuntiin. Keskihinta oli Turussa 1 200 euroa neliöltä.

Maksukyvyn rajoihin mitoitettu asunnonosto on edelleen mahdollista Turun seudulla ja muissa maakuntakeskuksissa. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan korostamat järkevä varovaisuus ja kahden asunnon loukun välttäminen ovat hyviä ohjeita kaikille asunnonostajille.