Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 26.7. 2003:
Näkyvissä pelkkää synkeyttä

Vaikka talouden tarkkailijat kuinka yrittävät siristää silmiään, selviämerkkejä elpymisestä ei ilmesty näkyviin. Nekin vähäiset, jotka joskus putkahtavat esiin, tuntuvat katoavan saman tien.

Tilanteen hienoiseen paranemiseen tosin viittaa, että amerikkalaisyritykset ovat tehneet odotettua parempaa tulosta. Vaikka myös osakekurssit ovat nousseet pirteästi maaliskuusta lähtien, eväät eivät riitä nousun käynnistämiseen.

Viime viikon uutiset esimerkiksi olivat korutonta kertomaa siitä, miten lujassa otteessa kohta kolme vuotta jatkunut lama taloutta eri puolilla maailmaa pitää. Suomen kannalta erityistä huolta herättävät metsäteollisuuden vaikeudet. Stora Enson voitto puolittui vuoden toisella neljänneksellä.

Sen paremmin ei mene muillakaan. Raju hintakilpailu paperimarkkinoilla, heikko dollari ja maailmantalouden olematon kasvu takaavat sen, että tilanne on lähes sama koko alalla.

Synkältä vaikuttaa tulevaisuus myös teknologiateollisuuden tuoreen suhdanneraportin valossa. Ala ei näe minkäänlaisia merkkejä suhdannekäänteestä. Havainto herättää levottomuutta, sillä kolmen vuoden yhtäjaksoinen suhdannelasku koettelee paitsi alaa myös koko yhteiskuntaa. Kysynnän puute heijastuu kiihtyvinä lomautuksina ja irtisanomisina. Työttömyys kasvaa. Teknologiateollisuus on lykännyt väen vähentämistä parempien aikojen toivossa, mutta viime vuonna kärsivällisyys loppui ja noin 6 000 henkeä sai lähteä.

Kehitys on huolestuttava, varsinkin koska teknologiateollisuus muodostaa maan suurimman teollisuusalan. Tämä tulisi nähdä myös hallituksessa, jolle teknologiateollisuus viestitti tilanteen vakavuudesta vaatimalla julkisten tuotekehitys- ja koulutusvarojen lisäämistä sekä kilpailukykyistä verojärjestelmää.