Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 24.7.2003:
Saddamin poikien kuolema
murentaa aseellista vastarintaa

Saddamin pojat Udai (vas.) ja Qusai saavuttivat vahvan aseman isänsä johtamassa kovaotteisessa hallinnossa.
Saddamin pojat Udai (vas.) ja Qusai saavuttivat vahvan aseman isänsä johtamassa kovaotteisessa hallinnossa.

Yhdysvaltain johtaman liittouman johdolla oli tiistaina ilo pyyhkiä yli kaksi nimeä etsityimpien irakilaisten listan kärkipaikoilta, kun Saddam Husseinin pojat Udai ja Qusai kuolivat piiritystilannetta seuranneessa tulitaistelussa Mosulissa. Lopullinen varmistus kuolleiden henkilöllisyydestä odottaa vielä tosin DNA-testiä, mutta tuntomerkkien mukaan näyttää selvältä, että kyseessä olivat juuri Saddamin kaksi poikaa.

Niin Udailla kuin Qusaillakin oli runsaasti verta käsissään. Niinpä harva irakilainen itkee heidän peräänsä. Saddam valitsi aikoinaan esikoispoika Udain seuraajakseen, mutta sairaalloiset raakuudet, joihin arvaamaton Udai syyllistyi, saivat Saddamin pudottamaan hänet vallanperijän asemasta. Tämän jälkeen Saddam nimesi seuraajakseen Qusain, jolla oli enemmän harkintakykyä, mutta joka ei häikäilemättömyydessä juurikaan jäänyt veljestään jälkeen.

Vaikka Saddamin poikien kuolema olikin tärkeä saavutus miehittäjille jo heidän uskottavuutensakin kannalta, oli se myös tappio. Irakin johtaminen oli ollut paljolti juuri Udain ja Qusain käsissä, joten heillä täytyi olla laajat tiedot esimerkiksi maan aseohjelmista. Tietolähteinä veljekset olisivat olleet amerikkalaisille korvaamattoman arvokkaita. Heidän saamisensa elävinä kuulusteltaviksi ja oikeuden eteen olisi siksi ollut tärkeätä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irakin rauhoittamisen kannalta Udain ja Qusain kuolema saattaa muodostua käännekohdaksi. On hyvin todennäköistä, että omien turvallisuusjoukkojensa päällikköinä molemmat olivat organisoimassa aseellista vastarintaa, joka on tähän mennessä tappanut kymmeniä amerikkalaissotilaita varsinaisen sodan jälkeen. Irakilaisia on varmasti paljon vaikeampi motivoida vastarintaan nyt, kun kaksi entisen hallinnon johtajaa on poissa kuvioista.

Keskiviikkona saatiin kuitenkin jälleen muistutus siitä, että miehittäjät eivät voi huokaista helpotuksesta ennen kuin itse Saddam Hussein on saatu kiinni tai hänen kuolemansa varmistettu. Dubailaisen tv-kanavan ääninauhalla Saddamiksi väitetty henkilö kehottaa irakilaisia kiihdyttämään hyökkäyksiä amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Saddamin poikien kuolema oli helpotus suurimmalle osalle irakilaisia, mutta he odottavat edelleen tietoa siitä, että Saddam itse on poissa pelistä. Vasta tämä vakuuttaisi epäluuloiset irakilaiset siitä, että Saddamin hallinto ei palaa missään muodossa. Vasta, kun tästä on saatu varmuus, voi uuden Irakin rakentaminen käynnistyä toden teolla.

Toistaiseksi miehittäjien pyrkimykset vakaannuttaa tilanne maassa ovat edenneet kompastellen. Turvallisuustilanne on edelleen huono Irakin keskiosissa. Pääkaupungissa Bagdadissa ihmiset elävät toivottomuuden partaalla: ei ole juomakelpoista vettä eikä rahaa ostaa ruokaa tai maksaa vuokria, sähköä saa vain ajoittain, rahaa taas ei voi saada, koska ei ole työtä, kaduilla on vaarallista liikkua. Kaikki viittaa siihen, että amerikkalaiset joutuvat olemaan Irakissa paljon pidempään kuin olivat kuvitelleet. Sekään ei ole ongelmatonta, koska toisaalta vastenmielisyys miehittäjiä kohtaan kasvaa.