Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 20.7. 2003:
Lipponen tyrkyllä EU-virkaan

EU-komission nykyinen puheenjohtaja Romano Prodi kehui Seura-lehden haastattelussa Paavo Lipposta hyväksi seuraajaehdokkaakseen. Prodi luonnehti Lipposta henkisesti ja älyllisesti oikeaksi mieheksi tuohon tehtävään.

Lipposen mahdollisuuksia johonkin EU:n huippuvirkaan on spekuloitu jo kauan eikä Prodin lausunnon jälkeenkään ole mitään takeita siitä, että pienen Suomen edustaja nousisi EU:n komission johtoon tai mahdollisen uuden viran, EU:n presidentin tuolin ensimmäiseksi haltijaksi.

Europarlamentaarikko Ilkka Suominen saattaa olla hyvin oikeassa siinä, että kun Prodilta asiaa kysyi suomalainen lehtimies, vastauksessa oli myös paljolti pelkkää italialaista kohteliaisuutta. Sitä paitsi Prodihan on Lipposen hyvä perheystävä.

Lipposta itseään Prodin lausunto rohkaisi joka tapauksessa sen verran, että hän ilmoitti aidon kiinnostuksensa sekä EU:n komission puheenjohtajan että EU:n presidentin tehtävään, vaikka aikookin katsoa tilannetta tarkemmin vasta vuoden päästä.

EU-virkojen jako on monien pelien summa, jonka lopputuloksesta ei voi koskaan ennen ratkaisua sanoa sitä eikä tätä. Kaiken lisäksi ensi kesäkuussa pidetään EU:n parlamenttivaalit, joissa muodostuvilla voimasuhteilla on tietty merkitys myös virkapakettiin.

Mutta jos sosiaalidemokraatit menestyvät vaaleissa, Lipponen saattaisi olla varteenotettava ehdokas nimenomaan EU:n presidentin virkaan, jolloin nimityksellä tyynnyteltäisiin pieniä maita, jotka ovat vastustaneet viran perustamista.

Tämä ratkaisu merkitsisi ehkä sitä, että EU-komissaariksi, Erkki Liikasen seuraajaksi, Suomi tarjoaisi porvarillisen ehdokkaan. Hyvitysvuorossa voisi silloin olla esimerkiksi Esko Aho, joka on vielä kunnon vihreää oksaa vailla.