Pääkirjoitus

Eeva Kuuskosken kolumni 15.7.2003:
Kunnon miehiä

Eeva Kuuskoski on Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri.
Eeva Kuuskoski on Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri.

Kolme vuotta tasavallan presidenttinä istunut Tarja Halonen on saanut tuhansia kirjeitä. Presidentti on saavuttanut myös lasten ja nuorten luottamuksen. Heiltä kirjeitä on tullut yli kolme tuhatta. Monet tytöt kirjoittavat, että he haluavat presidentiksi!

Ennen vanhaan tytöt haaveilivat prinsessan ja kuningattaren roolista. Sanooko joku vielä, että esimerkillä ei ole voimaa?
Kun Matti Vanhasesta tuli puolustusministeri, lehdet kertoilivat, että hän on raitis mies. Kun hänet ylennettiin pääministeriksi, päivittely sai uutta vauhtia. Miten hän pystyy selvittämään monet edustustilaisuudet ja kansainvälisen maailman kuviot.

Vanha Hyvä Veli -verkosto on ihan ymmällään. Vitsailun varjolla kysellään saunaporukoissa, mutta myös verkoston julkkispalstoilla, voiko sellainen mies hoitaa isänmaan asioita, joka ei juo, ei polta ja jota ei tunneta seurapiiripalstojen sankarina.

Yhteiskunnan ilmapiirissä on tapahtunut jotakin. Tuskinpa on ihan sattumaa, että Vanhasen lisäksi hallituksessa istuu ainakin kaksi eleettömästi raitista ministeriä: oikeusministeri Johannes Koskinen ja kuntaministeri Hannes Manninen . Eteenpäin menoa vallan portailla ei ole haitannut vesilinja muuallakaan. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän johtaja on Jouni Backman . SAK:n Lauri Ihalaisen raittius on ollut jo pitkään tiedossa.
Professori Lea Pulkkisen tutkimustulosten mukaan lapsen sosiaalinen kehitys rakentuu parhaiten sellaisessa kotiympäristössä, jossa vanhemmilla on hyvä keskinäinen suhde ja kunnioittava suhde lapsiinsa ja jossa vanhempien alkoholin käyttö on hallittua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun päihdepolitiikasta ja päihdehuollosta päätetään, liian vähän ajatellaan kasvavaa sukupolvea ja koko perhettä. Lasten tilanteen analysointi jää helposti sivuun. Vanhempien runsas alkoholin käyttö varjostaa lapsen koko elämää ja saattaa aikaistaa lapsen omaa päihteiden käyttöä.

Kesän surullisia uutisia ovat olleet isän ja äidin juopuneena ajaminen pienten lasten kanssa. Tutkimuksista tiedämme, että hyvin usein perheiden ongelmiin kietoutuvat myös päihteet. Niiden tilapäinenkin käyttö hämärtää sen, miten vaativaa huolenpito lapsista on. Siinä tarvitaan vastuunottoa ja harkintakykyä joka hetki.

Yhden perheenjäsenen päihdeongelma koskettaa aina koko perhettä. Surullista on, että päihdehuollon rahoja on leikattu, vaikka palvelujen kysyntä on kasvanut. Edes kaikki apua hakevat eivät sitä saa riittävän ajoissa. Tämä on hyvin kohtalokasta erityisesti lasten kannalta.

Aikaisemmin alkoholi oli perheissä pääosin isien ongelma. Naisten alkoholin käytön lisääntyessä ongelma koskettaa myös suurta joukkoa äitejä.
Yksittäisten tapausten uutisointi ja päivittely eivät riitä. Lasten suojeleminen päihdehaitoilta edellyttää, että tavoittelemme kokonaiskulutuksen vähentämistä. Siinä tarvitaan julkisen vallan rohkeita päätöksiä alkoholiverotuksen muovaamisessa, ravintoloiden aukioloaikojen sääntelyssä, anniskelulupapäätöksissä jne.

Mutta ratkaisevan tärkeää on, miten me tavalliset ihmiset olemme luomassa uudenlaista alkoholi- ja päihdekulttuuria. Voivatko ystävättäret tavata ilman viinilasia, voiko kesäterassilla istua pelkän kahvikupin äärellä, voiko olla urheilutapahtumia ilman, että kalja ja viini virtaavat?
Tiedän, etteivät sen paremmin pääministeri kuin muutkaan mainitsemani raittiit miehet halua elämöidä raittiudellaan. Heillä on kuitenkin ollut rohkeutta valita linjansa ja pysyä oman näkemyksensä takana. Uskon, että tässäkin asiassa esimerkillä on voimaa.

Kunnon miehillä on nyt kysyntää.

EEVA KUUSKOSKI