Toinen pääkirjoitus 11.07.2003: EU:n miljardit yhä heitteillä
EU:n tilastotoimiston Eurostatin tiliepäselvyydet osoittavat, että unionin komission varojenhoito on edelleen pahasti retuperällä. Kyse ei ole mitättömistä summista, sillä vuotuinen kassavirta on noin 100 miljardia euroa.
Varojen väärinkäyttö ei ole EU:ssa uusi asia. Edellinen Jacques Santerin johtama komissio joutui vuonna 1999 eroamaan tilisotkujen takia, mutta mitään ei näköjään ole opittu. Unionin kaikilla tasoilla rehottaa henkilökohtaisen saalistuksen henki.
Nyt paljastuneet Eurostatin rötösepäilyt ovat vakavia. Tilastotoimistossa arvellaan harjoitetun laajaa kaksoislaskutusta, jolla varoja on siirretty pitkinä alihankintaketjuina toimineisiin yhteistyöyrityksiin.
Komission vakuuttelut ripeästä asioihin puuttumisesta eivät ole uskottavia. Väärinkäytöksien epäillään jatkuneen vuosia, mutta komissio puuttui asiaan vasta, kun skandaali oli tullut lehdistössä ilmi.
Nykyisen Romano Prodin johtaman komission hallintokomissaari Neil Kinnock osoitti sen sijaan ripeyttä viime vuonna, kun vasta vajaan vuoden pääkirjanpitäjänä toiminut Marta Andreasen ryhtyi arvostelemaan komission kirjanpitosysteemiä. Andreasen hyllytettiin alta aikayksikön ja hänet pyrittiin vaientamaan.
EU:n alkeellinen kirjanpito ja toistuvat omavaltaiset varojen käytöt luovat varjoa myös suomalaisen komissaarin Erkki Liikasen päälle. Liikanen vastasi Santerin komissiossa henkilökysymyksistä ja hallinnosta.
Liikanen sai tietoa Eurostatin ongelmista jo vuonna 1997, mutta ilmeisesti asia hautautui silloisen talouskomissaarin, ranskalaisen Yves-Thibault de Silguy'n toimistoon. Liikasella oli aitoa yritystä EU:n varainkäytön ja hallinnon uudistamiseen, mutta tulokset ovat jääneet heikoiksi. Ylisuurista eduista nauttiva komission henkilöstö nousi kapinaan kaikkia muutoksia vastaan.
EU:n komission varainkäyttö on saatava parempaan hallintaan ja valvontaan. Luottamuksen palauttaminen edellyttää kirjanpitojärjestelmän uudistamista, vastuusuhteiden täsmentämistä ja tarkastustoiminnan tehostamista.