Pääkirjoitus

Lyhyesti 26.6. 2003: Savuttomaksi

Tupakkalain siirtymäajan umpeutuminen heinäkuun alussa kiristää savuttomuuden vaatimuksia ravintoloissa. Liikkeenharjoittajan tulee huolehtia, ettei savu kulkeudu alueille, joissa tupakointi on kielletty.

Vuonna 2000 voimaan tulleen lain tarkoitus on estää työntekijöiden ja asiakkaiden altistuminen tupakansavulle ja sitä kautta syövän riskeille. Vaikka tähänkin asti vähintään puolet tarjoilutiloista on pitänyt varata tupakoimattomille, käytännössä sinertävä katku on leijaillut ravintoloissa melko vapaasti vyöhykkeeltä toiselle.

Savuttomuuden varmistaminen merkitsee ravintoloitsijoille mittavia investointeja entistä tehokkaampiin ilmanvaihtolaitteisiin. Sijoitus on kuitenkin yksilön oikeuksien ja kansanterveyden kannalta hintansa väärti.