Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 20.6. 2003: Rampana Thessalonikiin

Euroopan unionin huippukokoukseen matkusti torstaina Suomesta hyvin poikkeuksellinen joukkue.

Pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd) on vanha Brysselin-kävijä, mutta yllätyksellisen tilanteen vuoksi hän tuskin on perehtynyt tämän EU-kokouksen visaisiin ja riidanalaisiin kysymyksiin asiaankuuluvalla työotteella.

Torstai-iltana eroamaan joutuneen pääministeri Anneli Jäätteenmäen asema olisi viime päivien tapahtumien valossa ollut Thessalonikissa myös vähintään hankala.

Huippukokouksessa puhutaan EU:n tulevaisuudesta. Suomi on ollut tyytymätön ehdotuksiin EU:n presidentistä ja uusista toimielimistä. Tyytymättömyys pitäisi kanavoida oikeiksi kannanotoiksi.

Kalliomäki ei ole Kreikassa yksin. Ryhmään kuuluvat presidentti Tarja Halonen sekä ministerit Erkki Tuomioja (sd) ja Paula Lehtimäki (kesk) virkamiesten lisäksi. Pääministerin sijaisena nimenomaan Kalliomäen lie kuitenkin määrä kertoa EU:n toimielinten uudistamista koskevista suomalaisnäkemyksistä neuvottelupöydässä.

EU:n tulevaisuuskonventin taival on ollut suomalaisten kannalta onneton. Itseriittoisen puheenjohtajansa Valery Giscard d'Estaingin johdolla konventti sai viikko sitten kokoon kompromissiehdotuksen, mutta Suomi ja useat muut pienet jäsenmaat haluavat, että ehdotus ei ole vielä lopputulos ja että kiistellyimmistä kohdista neuvottelut jatkuvat syksyllä hallitusten välisessä konferenssissa.

Myös EU:n elintarvikevirastohankkeen matka pitkittyy. Virastosta kilpailevan kahden maan, Suomen ja Italian, pääministereitä on viime päivinä kuljetettu läpi sellaisten henkilökohtaisten silppureiden, etteivät virastoasiat varmasti ole olleet päällimmäisinä ainakaan heidän mielissään. Virkamiesneuvottelut eivät nekään ole tuottaneet tulosta.