Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 13.6.2003: Päivä päivältä tukalampaa

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki keräsi epäilemättä vaalikampanjansa aikana puolueelleen tärkeitä lisä-ääniä Irak-lausunnoillaan, mutta nyt hän maksaa kallista hintaa ulkoministeriön salaiseen keskustelupöytäkirjaan liittyvistä paljastuksistaan.

Päivä päivältä tietolähdettään suojelevan Jäätteenmäen asema käy tukalammaksi. Keskiviikkona oli päästy jo siihen vaiheeseen, että pääministeri joutui antamaan poliisille todistajanlausunnon Irak-papereiden vuotoa koskevissa tutkimuksissa. Se, että Suomen pääministeri ylipäätään päätyy tällaiseen tilanteeseen, on ennenkuulumatonta.

Poliisin saapuminen valtioneuvoston linnaan kuulemaan Jäätteenmäkeä muistuttaa siitä, että tietovuodossa on kysymys todella vakavasta asiasta, jota Jäätteenmäki ei kaikesta päätellen tajunnut, kun hän päätti käyttää presidentti George W. Bushin ja silloisen pääministerin Paavo Lipposen Irakin sodan valmisteluihin liittyneitä keskusteluja vaalivalttinaan. Suhteet ulkovaltoihin ovat jokaisessa valtiossa arkaluontoinen ja tarkoin vartioitu alue, jonka loukkaamisesta rangaistaan ankarasti.

Sen lisäksi, että Irak-jupakka on käynnistänyt poliisin esitutkinnan, on se myös saanut Jäätteenmäen oman puolueen, keskustan, hämmennyksen tilaan Irak-kiistaan liittyvän pöytäkirjavuodon vuoksi. Kaikki eivät puolueessa hyväksy Jäätteenmäen salailevaa toimintalinjaa.

Torstaina vahvistui, että pöytäkirja, jossa Jäätteenmäki viittaa lähteidensä suojelemiseen, on päässyt julkisuuteen puolueen varapuheenjohtajan Hannu Takkulan kautta. Takkula on luovuttanut kopiot pöytäkirjasta kahdelle henkilölle. Hän itse kiistää vuotaneensa pöytäkirjaa mutta kieltäytyy paljastamasta kopioiden saajia.

Totuuden kiertelemisestä näyttää tulleen keskustassa tauti, joka tarttuu herkästi.