Toinen pääkirjoitus 4.6.2003:
Henkilöstövähennykset huolettavat
Viime viikkojen ja päivien uutiset henkilöstön irtisanomisista ja lomautuksista eivät enteile hyvää tulevaisuutta, vaikka kuluttajien usko onkin säilynyt toistaiseksi melko luottavaisena.
Viimeisen parin kuukauden aikana vireille pantujen yt-neuvottelujen perusteella uhattuna on ainakin noin kymmenentuhatta työpaikkaa. Henkilöstöä vähentävät tässä vaiheessa erityisesti suuryritykset, kärjessä Novo Group, Finnair, Nokia, Rautaruukki, VTT, Orion ja Viking Line.
Viimeisin uutinen koskee Sampo-pankkia, joka aloittaa yt-neuvottelut 400 hengen vähentämisestä. Sammon henkilökunta protestoi parin päivän työnseisauksella, mutta se tuskin tilannetta ainakaan helpottaa.
Pankkisektori on kokonaisuudessaan kokenut viime vuosina valtavan muutoksen, minkä seurauksena henkilöstön tarve on pudonnut dramaattisesti. Konttoritiskillä ei tarvita enää väkeä läheskään samassa mitassa, sillä asiakkaat hoitavat maksunsa ja muut toimensa itse suoraan verkossa. Suomessa verkkopankkitoiminta lienee maailman pisimmälle kehittynyt.
Sampo pyrkii toteuttamaan henkilöstövähennykset erilaisilla tukipaketeilla ja eläkejärjestelyillä. Yhtiön mukaan suoranaisiin irtisanomisiin ei jouduta. Kun automaation työllisyysvaikutus on kiistaton tosiasia, ja jos rationalisointi pystytään viemään läpi mahdollisimman pehmein ratkaisuin, henkilöstön työnseisaus kärjistää aivan turhaan neuvotteluasetelmia.
Pankkisektori on oma lukunsa. Paljon huolestuttavampaa on, jos kaikki teollisuus- ja palveluyritykset intoutuvat vähentämään väkeään. Suurten yritysten perässä tulevat pienemmät yleensä tietyllä viiveellä.
Euron vahvistumisen seurauksena vienti on hiipunut, mikä tietysti heijastuu työllisyydessä ajan mittaan. Nyt pitäisi kuitenkin olla malttia katsoa ainakin syksyyn, josko näkymät loppuvuodesta paranevat. Yritysten rahoitustilanne ja taseet ovat pääosiltaan kunnossa, joten hätiköityihin irtisanomisiin ei luulisi olevan aihetta, varsinkin kun monet yritykset ovat juuri jakaneet runsaita osinkoja omistajilleen.
Hyvästä ammattityövoimasta kannattaa aina pitää kiinni, jotta yritys olisi jälleen iskukykyinen suhdanteiden parannuttua.