Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 29.4.2003: Keskusta nautiskelee vallasta

Valta maistuu makealta keskustapuolueelle. Sitä ei edes yritetty piilotella puoluevaltuuskunnan kokouksessa pidetyissä puheenvuoroissa Lappajärvellä, jonne keskustaväki oli kerääntynyt juurilleen. Kaksipäiväisen kokouksen loppujulkilausumassa voitiin todeta, että puoluevaltuuskunta on tyytyväinen tehtyyn hallitusratkaisuun.

Katkeran sivumaun keskustan onneen tuo aivan ilmeisesti kuitenkin salkkujako, jossa demareiden nähdään vetäneen pitemmän korren. Pääministeri Anneli Jäätteenmäki katsoikin asiakseen rauhoitella, että keskustalla ja Sdp:llä on hallituksessa yhtä paljon valtaa.

Jos arki antaa vielä odottaa itseään hallitustasolla, niin puolueen sisällä se on totisinta totta. Kallis vaalikampanja ja muut menot ovat tyhjentäneet keskustan rahakirstun pohjiaan myöten. Viime vuoden tulos jäi 145 000 euroa alijäämäiseksi ja velkaa on hulppeat 1,7 miljoonaa euroa. Jotkut Lappajärven kokoukseen osallistuneet pelkäsivät puolueen pohjan murenevan, ellei talouden peruskorjaukseen ryhdytä välittömästi. Helppoa ei ole vaalivoittajallakaan. Kasvanut puoluetuki tulee kipeään tarpeeseen.

Laivalla kokoontuneen kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin valtuuston ei tarvinnut murehtia raha-asioita. Sen sijaan kokoomuslaiset pureutuivat vaalitappion syihin, joita löytyikin kosolti.

Puoluejohtaja Ville Itälän mukaan kokoomuksen kuva ei ole riittävän ihmisläheinen. Itälää ei ainakaan voi syyttää, etteikö hän olisi tehnyt tämän asian hyväksi voitavaansa. Eri asia on sitten tehoaako ihmisläheisyys toivotulla tavalla. Keskustan puoluevaltuuskunnassa vaalien aikaista kokoomusta verrattiin velttoon kastematoon.

Niitä kokoomuslaisia, jotka haaveilevat lyhyestä oppositiokaudesta, entinen puoluesihteeri Aarno Kaila valeli kylmällä vedellä. Hän muistutti, että punamulta on Suomen lyhyen itsenäisyyden aikana ollut perushallitus.