Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 10.4. 2003:
Puhtia seksuaalikasvatukseen

Vanha sanonta, että luonto se on, joka tikanpojan puuhun vetää, pitää edelleenkin paikkansa. Näinhän sen tulee ollakin. Ongelmaksi on kuitenkin noussut, että nuoret tuntuvat hakevan sukupuolikokemuksiaan aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin. Tällöin heille ei ole vielä ehtinyt karttua sitä tietoa, mitä tarvitaan, jotta sukupuolielämästä tulisi vastuullista ja nautittavaa.

Sukupuolisen käyttäytymisen malleista ei sinänsä ole pulaa. Niitä vyöryy lehdistä, televisiosta ja netistä jatkuvana virtana. Kysymyksessä on kuitenkin liian usein raaka ja väkivaltainen seksi, joka vääristää nuoren kehittymässä olevan herkän seksuaalisuuden. Tällaisen aivopesun tulokset ovat pelottavia. Vuoden 1994 jälkeen 14-16-vuotiaiden tyttöjen abortit kolminkertaistuivat kahdeksassa vuodessa. Jälkiehkäisypillereiden tulon jälkeen abortit tässä ikäryhmässä ovat alkaneet vähentyä, mutta alle 15-vuotiaiden aborttien määrä on yhä nousussa.

Internetin, mainosten ja videoiden välittämien seksimallien tilalle tarvittaisiin kipeästi asiallista tietoa. Tytöt ymmärtävät tiedon tarpeen paremmin kuin pojat, jotka usein haluavat näytellä kaikkitietävää kovanaamaa. Vaikeutena on se, ettei seksuaalikasvatus ole oikein kenenkään vastuulla. Lamakauden supistukset saivat aikaan sen, että yksi luonnollinen seksivalistuksen kanava tukkiutui, kun kouluterveydenhoitajien työtaakka kasvoi niin, ettei oppilaiden seksuaaliseen kasvatukseen jäänyt enää aikaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väestöliitto on omalta osaltaan pyrkinyt täyttämään seksuaalikasvatukseen syntynyttä vajetta valmistamalla ohjelman, jossa virtuaalitohtori Zukovski kertoo nuorille sarjakuvahahmona seksistä. Samaan aikaan Turun kaupungin terveydenhuollon seksuaaliterveyden asiantuntijat ovat koonneet opetusohjelman kouluterveydenhoitajille seksuaalikasvatuksen tueksi.

Väestöliiton ja Turun kaupungin ponnistelut seksuaalikasvatuksen saattamiseksi paremmalle tolalle ovat arvokkaita ja tervetulleita. Turkulaisten esimerkillä olisi käyttöä varmasti muillakin paikkakunnilla.