Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 22.2.2003:
Hädänalaisten raakaa hyväksikäyttöä

Bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden massaliike Suomeen ja muihin Pohjoismaihin on yksi konkreettinen esimerkki hädänalaisten ihmisten hyväksikäytöstä nykypäivänä.

Tämän alkuvuoden aikana Pohjoismaihin on saapunut jo tuhatkunta bulgarialaista pakolaista. Suomeen pyrkijöitä on ollut 180. Ruotsiin ja Norjaan molempiin jopa kolmisensataa. Matkat ovat osoittautumassa laittomien matkanjärjestäjien organisoimiksi.

Lähinnä Bulgarian romaneja on houkuteltu matkaan lupauksilla helposti heltiävistä oleskeluluvista, työpaikoista ja koulutuksesta lapsille. Monet turvapaikanhakijat ovat maksaneet maahantulonsa hoitamisesta matkan järjestäjille parin tuhannen euron palkkion. Jotkut tulijoista ovat kertoneet, että ainakin osa palkkioista perittäisiin kohdemaassa saatavista toimeentulotuista.

Monet turvapaikanhakijat ovat kiertäneet maasta toiseen. Ruotsistakin on tullut monia ryhmiä Turun kautta Suomeen. Epätoivoiset ihmiset yrittävät pitkittää oleskeluaan viimeiseen saakka senkin jälkeen, kun heille on selvinnyt, että he joutuvat ennen pitkää käännytetyiksi takaisin kotimaahansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on tietysti sysittyjen ja köyhien bulgaarien silmissä paratiisi, johon kannattaa pyrkiä kaikin keinoin. Mutta Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan vastaanottokyvylläkin on rajansa. Pakolaispolitiikka on pidettävä hallinnassa.

Suomen noudattama turvapaikkapolitiikka perustuu eduskunnan hyväksymään lainsäädäntöön ja hyväksymiimme kansainvälisiin sopimuksiin. Meillä pikakäännytyksetkin ovat mahdollisia.

Onkin oikeastaan käsittämätöntä, ettei tieto suhteellisen tiukasta pakolaispolitiikastamme leviä tai sitä uskota. Yhdellekään bulgarialaiselle ei ole nytkään myönnetty turvapaikkaa, mutta silti yrittäjiä riittää.

Ehkä ulkomaalaisviraston kannattaisi lähettää Bulgariaan omat asiamiehensä valistamaan pakolaispolitiikkamme periaatteita. Näin Suomen viranomaiset säästyisivät turhauttavalta työltä ja hädänalaiset ihmiset turhilta pettymyksiltä.