Toinen pääkirjoitus 21.2. 2003:
Yhdysvallat jyräsi tahtonsa läpi
Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen seurauksena Yhdysvallat sääti joukon tiukkoja terrorismin vastaisia lakeja, joihin se vaatii myös muiden maiden sopeutuvan omassa lainsäädännössään. Vaikka amerikkalaisten huoli tunnustetaan ja terrorismin vastainen taistelu hyväksytään maailmalla, ei sopeutumisprosessi ole ollut kaikilta osin kivuton.
Keskiviikkona EU ja Yhdysvallat pääsivät kuukausia kestäneen kädenväännön jälkeen sopimukseen lentoyhtiöiden velvollisuudesta luovuttaa Yhdysvaltain haluamia matkustajatietoja amerikkalaisviranomaisille. Yhdysvaltain vaatimus oli ongelmallinen, koska se oli ristiriidassa EU:n direktiivien ja jäsenmaiden lainsäädännön kanssa.
Yhdysvallat vaatii passitietojen lisäksi esimerkiksi puhelinnumeron, luottokorttien numerot sekä tiedon matkustajan ruokavaliosta. Viimeksi mainittu tieto on arkaluontoinen, koska siitä voidaan päätellä pitkälti matkustajan uskonto. Vaatimus kohdistuu ilmeisesti lähinnä muslimeihin ja lietsoo juuri sellaista uskontojen ja kulttuurien välistä vastakkainasettelua, jota terrorisminvastaisessa sodassa tulisi välttää.
Kompromissi matkustajatiedoista syntyi, kun Yhdysvallat suostui siihen, että luovutettuja tietoja suojaavat Yhdysvaltain yksityisyydensuojalait. Sovun löytymistä auttoi huomattavasti, että Yhdysvallat uhkasi eurooppalaisia lentoyhtiöitä jättimäisillä sakoilla sekä viime kädessä lentokielloilla Yhdysvaltoihin.
Yhdysvaltain pyrkimykset terrorismin nujertamiseksi ovat oikeutettuja ja Euroopan etu on tukea tätä toimintaa. Näin on myös tapahtunut. Kuitenkin tapa, jolla Yhdysvallat jatkuvasti jyrää tahtonsa läpi ei ole kovin miellyttävä eikä aina loppuun asti harkittu. Tällä tavoin luodaan sitä amerikkalaisvastaisuutta, joka näkyy muun muassa laajoina mielenosoituksina Euroopan kaupungeissa, mutta jota amerikkalaisten on vaikea ymmärtää.