Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 18.2. 2003: Esteitä yhdistymisen tielle

Viime sunnuntaihin asti näytti mahdolliselta, että lähes kolmekymmentä vuotta ratkaisuaan odottanut Kyproksen umpisolmu olisi mahdollista aukaista vielä tämän kuun aikana. Saaren kreikkalaisen osan sunnuntaisten presidentinvaalien tulos nostaa kuitenkin uusia esteitä Kyproksen yhdistymisen tielle.

Vaalit vasemmiston tuella yllättävän ylivoimaisesti voittanut keskusta-oikeistolaisen Diko-puolueen johtaja Tassos Papadopoulos on suhtautunut varsin kylmäkiskoisesti YK:n pääsihteerin Kofi Annanin laatimaan rauhansuunnitelmaan, jonka takaraja on kuluvan kuun 28. päivä. Papadopoulos on ilmoittanut haluavansa suunnitelmaan joka tapauksessa merkittäviä muutoksia. Vaaleissa hävinneen presidentin Glafkos Cleridesin arveltiin pyrkivän sovintoon YK:n suunnitelman pohjalta.

Papadopoulosin saama vaalivoitto, yli puolet annetuista äänistä, tekee hänen asemansa vahvaksi nyt alkavissa Kyproksen kannalta ratkaisevissa neuvotteluissa. Toisaalta ulkopuoliset paineet sovintoon pääsemiseksi ovat myös suuremmat kuin koskaan aikaisemmin. Niitä lisää Annanin saapuminen Kyprokseen helmikuun viimeisellä viikolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kysymys on nyt myös siitä, voiko Kypros liittyä kokonaisena Euroopan unioniin vai tuleeko pelkästään saaren kreikkalaisesta osasta EU:n jäsen ensi vuonna. Ellei neuvotteluja saaren yhdistymisestä saada päätökseen YK:n asettamaan takarajaan mennessä, Kyproksen turkkilaiset saanevat sanoa hyvästit EU-jäsenyydelle ja Turkin jäseneksi pääsy vaikeutuu entisestään.

Tiukkaa linjaa ajava turkkilaisen osan presidentti Rauf Denktash on joutunut viime aikoina kovan painostuksen kohteeksi omassa yhteisössään. Kymmenet tuhannet EU-lippuja heiluttavat mielenosoittajat ovat vaatineet Denktashia etsimään sovintoa kyproksenkreikkalaisten kanssa.

Antamalla tämän ratkaisevan rauhanmahdollisuuden mennä ohi Papadopoulos ja Denktash tekisivät suuren karhunpalveluksen niin Kyprokselle, Turkille kuin EU:llekin, joka ei kaipaisi jaetun Kyproksen muodostamaa aikapommia kylkeensä.