Pääkirjoitus 13.2. 2003: Talouskehityksen kannalta sota on pikemmin häiriö kuin piriste
Monet uskovat, että sota lopettaa maailmantalouden taantuman ja johtaa uuteen nousukauteen. Nykyajan maailmassa sodan taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin toisenlaisia kuin ennen. Samanlaista kysyntäpohjaista huippusuhdannetta kuin Korean sodan jälkeen 1950-luvulla tuskin tulee, jos Irakin kriisi kärjistyy lyhyemmäksi tai pidemmäksi sodaksi.
Mahdollinen Irakin sota aiheuttaa suuria suoria kustannuksia sotatoimista pääosin vastaavalle maalle eli Yhdysvalloille. Välilliset vaikutukset tuntuvat jo suomalaistenkin kukkarossa lomautusten, irtisanomisten ja kallistuvan polttoaineen muodossa.
Yhdysvalloissa tehdyt Irakin sodan suorien sotilaskustannusten arviot päätyvät noin 50 miljardiin dollariin eli 47 miljardiin euroon. Rajummat arviot, jotka saattavat olla lähempänä oikeaa, laskevat kustannuksiksi 100-200 miljardia dollaria, 93-187 miljardia euroa. Laskelmien pohjana on lyhyt kuukauden sota ja sitä seuraava 2,5 kuukauden miehitys.
Tämän luokan kustannukset ovat vain 0,5-2 prosenttia Yhdysvaltain kansantuotteesta. Maailman suurin kansantalous kestää tällaiset kulut, mutta Yhdysvaltain julkisen talouden tasapainon kannalta vaikutus voi olla tuhoisa.
Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pääjohtaja Alan Greenspan varoitti äskettäisessä puheessaan, että maan budjettivajetta ei saisi päästää karkaamaan käsistä. Greenspan kehotti korvaamaan luvatut suuret veronalennukset kulujen leikkauksilla tai muiden verojen korotuksilla.
Greenspan muistutti myös, että sotaodotukset ovat padonneet talouden elpymistoiveet. Padon odotetaan murtuvan nopeasti, jos sota on lyhyt tai kriisi ratkeaa muuten nopeasti. Pitkittyvä sotilaallinen konflikti merkitsisi taloustutkijoiden mukaan maailmanlaajuista taantumaa, ellei peräti lamaa.
Irakin sodan talousvaikutukset kulkeutuvat maailmalle ennen kaikkea öljyn kautta. Länsimaiden riippuvuus öljystä on vähentynyt, mutta edelleen musta kulta on elintärkeää kaikille teollisuusmaille.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen arvion mukaan Irakin sodan aiheuttama kolmas öljykriisi on täysin mahdollinen. Kriisiin jouduttaisiin, jos Irakin öljyntuotantokoneisto tuhoutuu ja myös Kuwaitin, Iranin ja Saudi-Arabian kentät vaurioituisivat.
Pitkän sodan aiheuttamassa öljykriisissä tynnyrihinta voisi kohota yli 80 dollariin, ja hinta palautuisi 30 dollarin tasolle vasta vuoteen 2009 mennessä. Edessä olisi monen vuoden tuskallinen taantuma.
Aiemmin sota on saattanut olla myös talouden piristysruiske. Jossain määrin näin on nytkin silloin, kun sota käydään kaukana ja taistelu on lyhytaikainen. Nopea ratkaisu Irakin kriisiin mieluummin rauhanomaisin keinoin olisi talouskehityksen kannalta parasta.