Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 12.2.2003:
Murenevat verolupaukset

Ilo oli ennenaikainen, jos joku veronmaksaja kuvitteli taakkansa runsaasti kevenevän puolueiden vaaliohjelmien perusteella. Ainakin keskusta ja sosiaalidemokraatit ovat sortuneet katteettomiin verolupauksiin, joita jo nyt perutaan kovalla kiireellä. Täysin omilla linjoillaan ovat kristillisdemokraatit, jotka ovat valmiita korottamaan veroja ja ottamaan valtiolle lisää velkaa.

Puolueiden horjuvat verolinjaukset osoittavat, että joko puheenjohtajat puhuvat löysiä kulloisenkin kuulijakunnan mukaan tai vero-ohjelmat on kovin puutteellisesti valmisteltu ottamatta huomioon talouden taustatekijöitä.

Anteliaimmat lupaukset veronalennuksista annettiin parisen viikkoa sitten Veronmaksajain keskusliiton tilaisuudessa. Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan puheenjohtajat arvioivat silloin kuin yhdestä suusta veronalennusvaraksi noin kaksi miljardia euroa.

Parin viikon miettimisen jälkeen keskusta päätyi puolittamaan lupauksensa lupaamalla enää ainoastaan noin miljardin verran työllistäviin veroratkaisuihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääministeri, sosialidemokraattien puheenjohtaja Paavo Lipponen arvioi nyt, että pelivara ensisijaiseen palvelujen turvaamiseen ja veronalennuksiin on yhteensä kaksi miljardia euroa. Varsinaisten veronalennusten osuus on Lipposenkin arvioissa kutistunut vähintään puoleen.

Suurista puolueista kokoomus on pitäytynyt alkuperäisessä vaaliohjelmassaan, johon sisältyy työn verotuksen keventäminen vaalikaudella noin kahdella miljardilla eurolla. Ohjelman toteutusmahdollisuuden ratkaisee ensi sijassa talouskasvun vauhti.

Kristillisdemokraatit ovat valmiita pitämään alkoholin ja tupakan verot korkeina tuontirajoitusten poistumisesta huolimatta. Lisäksi puolue ottaisi uudelleen käyttöön pörssikaupan leimaveron. Alennuksia puolue lupaa vain arvonlisäveroon.

Verotus on monimutkainen tekijä kansantaloudessa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi on toivottavaa, että veropolitiikka olisi tarkkaan harkittua. Liian vähälle huomiolle on edelleen jäänyt julkisten menojen kriittinen tarkastelu sekä hallinnon ja palvelujen tehokkaimman hoitotavan pohdinta.