Pääkirjoitus

Veli Junttilan Suomi 1953 -kolumni 10.2. 2003: Amerikkalainen näköradio

Veli Junttila on Turun Sanomain toimittaja.
Veli Junttila on Turun Sanomain toimittaja.

Näköradio, jota myös jo televisioksi kutsuttiin, oli 1950-luvun alussa vakiintunut Yhdysvalloissa. Instituutio oli alusta alkaen kuitenkin niin kaupallistunut, että sen kehittäminen oli vaarassa.

Viimeisiä uutuuksia olivat värien toiston onnistuminen ja kuvaruudun tuumakoon kasvattaminen. Ongelmaksi todettiin erikoisesti se, että näkyvyysalue voitiin yleensä ulottaa vain 80-100 kilometriin lähetysantennin korkeudesta riippuen.

- Näköradion lyhyet aallot kulkevat suoraviivaisesti kuin valo, mistä johtuen lähetysalueet peittivät vielä vain vähäisen osan Yhdysvaltain koko pinta-alasta.

Ilmo Kurki-Suonio kirjoitti Turun Sanomissa , että ongelman ratkaisemiseksi oli toki konsteja, kuten toinen ja maan kattava lähetysalueverkosto, joka tulisi kyllä kovin kalliiksi.

Toinen kallis järjestelmä oli lentokoneiden käyttö. Koneet kiertelisivät ilmassa jatkuvasti ja välittäisivät ohjelmia silloisia lähettimiä laajemmalle alueelle.
Kurki-Suonion mukaan Yhdysvaltain radio- ja näköradio perustuivat tuolloin yksinomaan yksityisyritteliäisyyteen - siis kaupallisuuteen ilman mitään julkisia maksuja. Kokonaisuudesta ei välittänyt kukaan. Ohjelmayhtiöt levittivät lähetyksiä niin laajalle kuin mainoksista saadut rahkeet riittivät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä oli johtanut siihen, että lähetyksistä suurin osa oli suoria mainoksia tai sellaisia laajempia ohjelmia, jotka oli tehty jonkun tuotteen mainostamiseksi. Varsinaiset ohjelmat olivat huomattavalta osalta elokuvia ja sellaisia filmejä, joiden esittäminen teattereissa ei kannattanut.

Kaupallisuuden takia eurooppalainen lupamaksujärjestelmä ei tullut Amerikassa kysymykseen. Ohjelmien laadun parantamiseksi oli kuitenkin tehty keksintöjä. Esimerkiksi Chicagossa oli hyviä elokuvia lähetetty 500 perheelle puhelinverkostoa pitkin näköradion välityksellä. Vaikka maksu oli dollari elokuvalta, elokuvien katselu yleistyi.
Kun kaikilla ei ollut puhelinta, laskutusta varten tehtiin mullistava keksintö: vastaanottimen yhteyteen liitettiin automaatti, jolloin televisiosta voitiin seurata erikoislähetyksiä kun automaattiin työnnettiin kolikko. Ilman rahaa maksullinen ohjelma ei näkynyt selväpiirteisenä vastaanottimessa. -Siinä siis kotipäätteen ja digiboksin historian alku.

Kun paikallisia televisioasemia oli runsaasti, ei raha-automaatteja voitu asentaa määrättömästi. Silloin tuli uusin tietotekniikka avuksi. Käyttöön otettiin rei'itetyt pahvikortit - reikäkortit. Jokaisella televisioasemalla oli oma reikämerkkinsä, jonka maksujen kerääjä huomioi laskutuksessaan.

Yhdysvalloissa uskottiin että maksullisten ohjelmien käyttö monipuolistaa tarjonnan mm. urheiluun ja kulttuuriin. Lapsiperheille käytäntö on hyvä, koska koko perhe voi katsella kotona hyviä elokuvia eikä tarvitse palkata lastenvahteja perheen pienimpiä varten elokuvateatterissa käynnin ajaksi.
Homoseksuaalisuus oli 50 vuotta sitten Suomen lakien mukaan rangaistavaa toimintaa, kirjoitettiin Turun Sanomissa , kun selostettiin sen takia haettua avioeroa Porvoossa.

Uutisessa sanottiin homoutta "seksuaaliseksi luonnottomuudeksi" tai myös "rappeutumisilmiöksi" ja homoja "sukupuolisesti raiteiltaan suistuneiksi".

Avioeroa vaatineen rouvan puolesta oli Porvooseen tullut lausunnon antajaksi ja asiantuntijaksi peräti ruotsalainen pastori, joka oli tullut tunnetuksi 1948 jossain homojutussa.

Mies oli puolison mukaan syyllistynyt näihin "rikoksiin" sekä Suomessa että Ruotsissa. Mies oli tuonut jopa kotiin miespuolisen taiteilijaystävänsä ja vaatinut tälle tilaa avioparin vuoteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pariskunta muutti Tukholmaan, jossa miehen toivottiin vapautuvan "paheestaan", mutta hän löysi sieltä "alan" miehiä ja muutti pian toisen miehen luo asumaan.
Avioeroa käsiteltiin käräjillä talvella 1953, mutta käsittely lykättiin pitkälle syksyyn. Rouva vaati, että avioliitto tuomitaan rauenneeksi, koska hän ei kreikkalaiskatolisena halunnut avioeroa. Mies suostui siihen, mutta ei myöntänyt homouttaan, koska Suoman laki rankaisisi häntä tästä tunnustuksesta.

Oikeudessa kävi ilmi, että mies oli hääyöstä alkaen nukkunut miespuolisen ystävänsä vieressä; tuo ystävä asui nuoren parin luona. Joku todistaja kertoi, että miesystävä nukkui avioparin sängyssä keskellä.

Porvoon kihlakunnan oikeudenkäynti selostettiin lehdissä tuon ajan tapaan kaikkien osallisten nimet ja ammatit mainiten.

JK. Nykyisesti homous ja lesbous on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää. Maaliskuussa 2002 tuli voimaan laki, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat rekisteröidä suhteensa, mikä juridisesti rinnastetaan avioliittoon.

(02) 269 3326
veli.junttila@turunsanomat.fi