Pääkirjoitus

Aimo Massisen kolumni 1.2. 2003:
Politiikan moraali ei ole ainakaan laskussa

Aimo Massinen on Turun Sanomain päätoimittaja.
Aimo Massinen on Turun Sanomain päätoimittaja.

Kokoomusta koetellaan oikein kunnolla vielä vaalien edelläkin. Ministerien kohuerot ( Matti Auran Sonera-sotku ja Suvi Lind´enin kompastuminen golf-palloon) on saanut jatkoksi entisen ympäristöministerin Sirpa Pietikäisen kärähtämisen törkeästä rattijuoppoudesta.

Kohua on riittänyt myös muun muassa ulkomaankauppaministeri Jari Vil´enin pro gradu -työn ja kansanedustaja Seppo Kanervan ehdokkuuden ympärillä.

Tässä täytyy olla jotain käsittämätöntä kohtalon julmuutta, sillä eihän kykypuolue kokoomus voi olla näin läpeensä mätä!

Tosin kokoomuksen hylkäämä Seppo Kanerva väittää minulle lähettämässään kirjeessä, ettei häntä ole koskaan rangaistu kuin ylinopeudesta, mutta "sen sijaan kokoomus on valinnut ehdokkaakseen yhden ilotyttöasioissa rangaistun, pari rattijuoppoa, pahoinpitelijän ja asiakirjaväärentäjän".
Oli miten oli, mutta positiivisinta tässä on se, että ministerit Matti Aura ja Suvi Lind´en ymmärsivät tehdä johtopäätökset eroamalla tehtävistään. Sirpa Pietikäisen moraali ei sallinut hänen enää asettua edes kansanedustajaehdokkaaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikaisemmin tällainen ryhdikkyys oli politiikassa tuntematonta. Sdp:n Väinö Leskinen kärähti ratista parikin kertaa, mutta se ei estänyt häntä myöhemmin nousemasta ulkoministeriksi asti.

Keskustan Ahti Karjalainen jäi myös kiinni rattijuoppoudesta ja hänen alkoholiongelmansa tiedettiin laajemminkin, mutta silti hänet nostettiin Suomen Pankin pääjohtajaksi ja hänestä yritettiin tehdä väkisin jopa tasavallan presidenttiä.
Tietty ennätys menneiden rikkeiden unohtamisessa syntyi, kun vuonna 1961 valtakunnanoikeudessa tuomittu Aarre Simonen (Tpsl) nimitettiin peräti oikeusministeriksi vuonna 1966!

Kepun Kauko Juhantalo yritti koplata ministerin asemaansa oman yrityksensä hyväksi, mistä hänet tuomittiin myös valtakunnanoikeudessa vuonna 1993 ehdolliseen vankeuteen.

Juhantalo joutui eroamaan ministerin tehtävistä, mutta valittiin uudelleen eduskuntaan, kunnes sieltä putosi - ja taas uudelleen.
Vaikka rattijuoppous on vakava rikos, on yksi lievä hairahdus anteeksi annettavampaa kuin jos poliitikkona on yrittänyt itselleen taloudellista etua rikollisin keinoin.

Ruotsissakaan vasemmistopuolueen puheenjohtajan Gudrun Schymanin alkoholiongelmat eivät olleet esteenä hänen suosiolleen, mutta kun Gudrun jäi kiinni verovilpistä, ero oli väistämätön. Myös demarien Mona Sahlinin pääministeritie katkesi aikoinaan valtion luottokortin huolimattomaan käyttöön.

Kun poliitikon uskottavuus ja rehellisyys yhteisten asioiden hoitajana joutuu kyseenalaiseksi, on syytä siirtyä sivuun.
Entisiä rattijuoppoja ja nykyisiä kansanedustajia ovat Tanja Karpela (kesk), Raimo Liikkanen (kesk) ja Olli Nepponen (kok). Näiden ehdokkuutta ei ole pantu kyseenalaiseksi. Nepposen sotilasura katkesi aamukrapulaan ratissa, mutta poliitikon taival siitä sen sijaan vasta alkoi.

Tässä valossa Sirpa Pietikäisen nopea päätös vetäytyä oli poikkeuksellinen. Siinä auttoi paitsi poliittinen turhautuminen rivikansanedustajana, myös muhkea, 43-vuotiaana lankeava 3 160 euron eläke.

Pietikäinen oli kammettu puolueessaan liian vasemmistolaisena jo ajat sitten sivuraiteelle.
Eropäätöksen jälkeen Sirpa on saanut sympatiaa enemmän kuin lääkäri määrää. Iltapäivälehdet edistivät myyntiään Sirpa Pietikäisen avulla lähes viikon, kunnes Hjallis Harkimon vanha ja uusi syrjäyttivät hänet julkkisleluina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliitikon ei tarvitse olla pyhimys, eikä sitä ole myöskään Sirpa Pietikäinen , vaikka vetäytyikin ja katuisi kuinka. Sirpan katumuslausunto Ilta-Sanomissa oli suorastaan kuolematon: "Selvin päin en astuisi humalassa rattiin."

Kukapa sitä nyt ihan selvin päin humalassa ajaisi!
Kun poliitikko selittää, että tarkoitus oli vain hyväntahtoisesti mutta harkitsemattomasti siirtää autoa muutama metri aurauskaluston tieltä, niin kyyniseen lehtimieheen tämäkään ei täysillä uppoa.

Uskottavampaa on olettaa 2,2 promillen kännissä olleen poliitikon aprikoineen, että "tuskin täällä aamuyöstä enää poliiseja on, niin minäpä ajan tuon autoni muutaman kilometrin päässä olevaan kotiini, jotta se on sitten valmiina omassa pihassa seuraavaa lähtöä varten".

Totuuden tapahtumasta tietää Sirpa Pietikäinen - jos muistaa. Eropäätökselle joka tapauksessa kaikki kunnia. Tietty tuumaustauko politiikasta tekee hyvää.
Politiikan moraali ei ole ainakaan laskussa, pikemminkin päinvastoin. Tästä pitää huolen vähintäänkin valpastunut media.

(02) 269 3291
aimo.massinen@turunsanomat.fi