Pääkirjoitus

Pääkirjoitus maanantaina 28. 10. 2002:
Kiinan johtajan jäähyväisvierailu
petasi USA:ssa myös Jiangin jatkoa

Kiinan ja Yhdysvaltain johtajat Jiang Zemin ja George W. Bush keskustelivat Jiangin jäähyväisvierailun aikana.
Kiinan ja Yhdysvaltain johtajat Jiang Zemin ja George W. Bush keskustelivat Jiangin jäähyväisvierailun aikana.

Viikonvaihteessa toteutuneen tapaamisensa aikana Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja hänen kiinalainen virkaveljensä Jiang Zemin olivat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean tulisi hylätä ydinaseohjelmansa. Johtajat myös vakuuttivat ratkaisevansa koko Aasiaan ulottuvan kriisin rauhanomaisesti. Valtiomiehet eivät kuitenkaan kertoneet, millä keinoilla he taivuttavat Pjongjangin tahtoonsa; Pohjois-Korea sai puolestaan aiheen syyttää Bushia jopa uudesta sodanlietsonnasta.

Pohjois-Korea-keskustelu jäi päällimmäiseksi aihepiiriksi tapaamisessa, jota monet tarkkailijat ovat luonnehtineet Kiinan nykyisen johtajan jäähyväisvierailuksi Yhdysvalloissa. Molemmat osapuolet jatkavat ponnistelujaan ydinaseettoman Korean niemimaan saavuttamiseksi ja tilanteen rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi, Bush muotoili.

Kiina on Pjongjangin tärkein kauppakumppani; siksi se on myös avainasemassa Bushin suunnittelemissa Pohjois-Koreaan kohdistuvissa talouspakotteissa. Eristäytynyt kommunistivaltio ilmoitti hiljan, että se on toteuttanut ydinaseohjelman vastoin kansainvälistä sopimusta. Jiangin tuoreen vakuutuksen mukaan kiinalaiset ovat aina olleet sitä mieltä, että Korean niemimaan tulee pysyä ydinaseettomana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näitä Jiangin lausuntoja voi tulkita vain rohkaisevina viittauksina yhteisiin askeleisiin laajan kansainvälisen mielipiteen suuntaamiseksi Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa vastaan. Tärkeää oli sekin, että Kiinan ja Yhdysvaltain johtajien keskustelut käytiin juuri ennen Bushin matkaa Meksikon Apec-kokoukseen, jossa hän kohtasi Japanin ja Etelä-Korean johtajat sopiakseen yhteisistä Pohjois-Korean painostustavoista.

Jiang ja Bush käsittelivät myös perinteisempiä kiistanaiheita. Yhdysvaltain presidentti patisti Kiinaa parantamaan ihmisoikeustilannettaan, laajentamaan uskonnonvapautta ja kiinnittämään huomiota aseiden lisääntymiseen maassa. Jiang myönsikin avoimesti mainittujen asioiden olevan tärkeitä. Kun Bushilta vaadittiin kommenttia Taiwanin itsenäisyyskysymykseen, hän sanoi sangen suorasukaisesti, ettei hän tue tämän alueen itsenäistymistä. Sen sijaan Bush on monesti aiemmin maininnut tukevansa kaikin tavoin Taiwania, jos Kiina hyökkää alueelle.

Vierailu osui ajankohtaan, jona Kiinan johdossa on odotettavissa merkittäviä muutoksia marraskuun puoluekokouksen jälkeen. Presidentti ja kommunistisen puolueen johtaja Jiang Zemin on kuitenkin onnistunut saamaan monia läheisiä liittolaisiaan semmoisiin asemiin, jotka takaavat Jiangille vahvan vaikutusvallan senkin jälkeen, kun hän luopuu puoluejohtajan virasta ja ensi vuonna presidentin tehtävistä.

Jiangin tilalle kommunistisen puolueen johtoon noussee 59-vuotias varapresidentti Hu Jintao. Hu on Jiangin läheinen liittolainen; siksi Jiang jatkanee puolueen harmaana eminenssinä edeltäjänsä Deng Xiaopingin tavoin.

Näihin asetelmiin myös Jiangin viimeinen Yhdysvaltain-vierailu osui mitä sopivimmin. Se auttaa myös Jiangin seuraajien suhteita Washingtoniin. Samalla Bushin tapaaminen välitti viestiä siitä, että Jiang on yhä sanomassa sanansa Kiinan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta syrjäänvetäytymisensä jälkeenkin.