Pääkirjoitus

Toinen pääkirjoitus 13.10. 2002
Punainen Risti talousahdingossa

Maan tunnetuin hyväntekeväisyysjärjestö, Suomen Punainen Risti on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Vaikka järjestön kokonaistulot kipusivat viime vuonna kunnioitettavaan 133 miljoonaan euroon, rahat eivät tahdo riittää nykylaajuisen toiminnan pyörittämiseen. Edessä on kulujen karsinta, mikä merkinnee muun muassa henkilöstön irtisanomisia.

Liipaisimella ei ole SPR:n katastrofirahasto, eikä esimerkiksi veripalvelu, jotka järjestö pitää visusti erillään muusta toiminnasta. Se ei suin surminkaan halua antaa aihetta epäilyyn, että lahjoitusvaroja käytetään organisaation pyörittämiseen. Järjestön murheenkryyni on juokseva hallinto, joka nielee varoja enemmän kuin tuottaa.

Jos SPR on ollut tehokas keräämään varoja humanitaarisiin tarkoituksiin, lahjakkaasti se on osannut myös paisuttaa omaa organisaatiotaan. Järjestö työllistää Suomessa kaikkiaan 1 400 ihmistä eli suurehkon teollisuuskonsernin verran. Pelkästään Helsingin keskustoimistossa ahertaa 140 palkollista.

Maallikon luvut epäilemättä yllättävät. Julkisuudessa Punainen Risti näyttäytyy korostuneesti avustusjärjestönä, joka mobilisoi vapaaehtoisia Nälkäpäivän keräyksiin ja muihin kansalaiskampanjoihin. Todellisuudessa SPR on myös merkittävä palkkatyön teettäjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikesta päättäen toimintaa on laajennettu voimakkaasti sekä katteellisten palvelujen tuotantoon että kustannusraskaaseen hallintoon. Siihen viittaa reippaanlainen rekrytointivauhti. Lehtitietojen mukaan (HS 11.10.) yksistään SPR:n keskustoimiston väki kasvoi parhaina aikoina neljälläkymmenellä.

Tulojen kasvattaminen ei näytä onnistuneen Punaisen Ristin johdolta yhtä hyvin kuin menojen lisääminen. Pari vuotta sitten alkanut pörssin alamäki on syönyt riskisijoitusten tuottoja ja purrut ison loven järjestön yleiskatteiseen rahoitukseen.

Taloudellista tasapainoa haetaan nyt 1 - 2 miljoonan euron säästöistä. Kuuri on kova, mutta toivottavasti opettava. Ydinosaamiseen keskittyminen takaa parhaan tuloksen myös humanitaarisessa avustustoiminnassa.